Nieuwsuur

De uitzending van 19 juni

Nieuwsuur

Rutte op Europese top

Met het vertrek uit Groot-Brittannië uit de Europese Unie en de versterking van de Frans-Duitse relatie, is het voor demissionair premier Mark Rutte belangrijk om nieuwe bondgenootschappen te smeden. Vandaag is Rutte in Warschau waar hij spreekt met de regeringsleiders van Luxemburg, België en vier Oost-Europese landen: Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije.

Rutte is kritisch op Hongarije, Tsjechië en Polen omdat zij hun afspraken niet nakomen over de herverdeling van vluchtelingen over Europa. Deze landen weigeren asielzoekers op te nemen uit Griekenland en Italië. Ook heeft Rutte kritiek op het beleid van de Poolse regeringspartij dat de onafhankelijkheid van de media en de rechterlijke macht aantast.

Ook wordt er gepraat over de verdere ontwikkeling van de interne markt als motor voor groei en banen, de toekomst van de Europese samenwerking en de aanstaande brexit. Nieuwsuur spreekt premier Mark Rutte in Warschau. Ook een gesprek met professor politieke wetenschappen John Curtice in Londen.

Veilig bouwen na de brand Londen

Welke lessen kan Nederland trekken uit de zware brand in de Grenfell-woontoren in Londen, waarbij afgelopen week tenminste 79 mensen zouden zijn omgekomen? Naar nu blijkt zijn er bij het toezicht op de veiligheidseisen fouten gemaakt.

In Nederland wordt de wet die de veiligheid van nieuwe gebouwen regelt, op dit moment aangepast. De Eerste Kamer stemt er 4 juli over. Nieuwsuur onderzoekt hoe de bouwveiligheid straks gegarandeerd wordt en wie daar op toeziet.

Politie wil verbod op knalvuurwerk

De politie pleit voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat is nodig om agenten en burgers rond de jaarwisseling te beschermen tegen het steeds krachtiger vuurwerk.

TNO onderzocht in opdracht van de politie het effect van zeven vuurwerksoorten. Volgens de politie bevestigen de uitkomsten het beeld dat de explosieve kracht ervan sterk is toegenomen. Alle geteste soorten kunnen bij een afstand van twee meter gehoorschade geven. Binnen een halve meter is er ook risico op longschade. Te gast is de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes, die al jaren pleit voor een verbod op vuurwerk en in 2014 vuurwerk verbood in delen van zijn gemeente.