Nieuwsuur

'Het wordt een moeilijk beroep, maar ik heb er vertrouwen in'

Nieuwsuur

Zondag gaan de Fransen opnieuw naar de stembus in de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Volgens de peilingen zal de Assemblée Nationale, de Franse Tweede kamer, er straks heel anders uitzien.

La République En Marche van president Emmanuel Macron staat er namelijk goed voor. Verwacht wordt dat zijn partij een monsterzege behaalt. Macrons partij heeft nu nog geen enkele zetel in het parlement.

Nu zitten nog de twee grote traditionele partijen, de Parti Socialiste en Les Républicains, in het parlement. Maar volgens de peilingen worden links en rechts weggevaagd en wordt Macrons partij oppermachtig.

Vrouwelijke kandidaten

Macron kiest bewust voor veel kandidaten uit de samenleving, zonder ervaring in de politiek. "Politiek kende ik alleen van de televisie", zegt kandidaat Béatrice Piron. Zij wordt morgen waarschijnlijk gekozen tot parlementslid van Macrons partij.

"Ik was nooit lid van een partij en beetje bij beetje had ik meer kritiek zoals alle Fransen. Politiek was niks, politici waren niks en alle hervormingen werkten niet. Toen zei ik: in plaats van bekritiseren kun je beter iets doen."

Piron, een 52-jarige onderneemster - onervaren in de politiek - werd door Macron uitgekozen. Tot ieders verbazing haalde ze in de eerste ronde een veel hogere score dan haar rechtse concurrent.

Béatrice Piron Nieuwsuur

Christophe Cevasco dacht met zijn politieke ervaring de aangewezen kandidaat te zijn voor La République En Marche. Maar hij is nu de tweede man. "Emmanuel Macron wil alleen vrouwen. En als je vrouwen wil, dan moeten vrouwen zich overal presenteren. Dat moet je nu eenmaal accepteren."

Keerpunt

Zondag behaalt de partij van president Emmanuel Macron waarschijnlijk een enorme zege. Zelfs politici durven het woord revolutie in de mond te nemen.

"Het is een fenomeen dat in de geschiedenisboeken zal blijven als een fenomeen dat markeert. Een keerpunt", zegt historicus Nicolas Roussellier. "Er komt een vóór- en na-Macron. Hij heeft geprofiteerd van de algemene stemming bij veel Fransen die de oude partijen verwierpen."

Aanpassen

Macronmania wordt het genoemd. Het succes van zijn kandidaten. Kiezers vertrouwen Macrons vernieuwing, al weten ze weinig van de inhoud. "Macron schuift het programma voor zich uit en dat is zeer slim gezien de huidige wereld waarin we leven", zegt Roussellier.

Historicus Nicolas Roussellier Nieuwsuur

Volgens de historicus kan Macron zichzelf heel snel aanpassen aan de problemen die zich voordoen. "Hij ziet dat een thema op Twitter trending is. Een onderwerp waar sociale media het veel over hebben, vooral jongeren. Dan zegt hij: ah, dit thema, dat moeten we behandelen."

Ik weet dat het een moeilijk beroep zal worden, maar ik heb er vertrouwen in.

Kandidaat Beatrice Prion

Béatrice Prion bereidt zich aan de keukentafel voor op morgen. "Elke dag ontdek ik nieuwe dingen. Vandaag kreeg ik een uitnodiging van een minister voor maandagavond, dat is de eerste keer dat ik zo'n uitnodiging krijg."

Wordt zij, die het parlement zelfs nog nooit van binnen heeft gezien, gekozen als parlementariër? "We verwachten te oogsten wat we de afgelopen weken hebben gezaaid met de campagne en met de mensen die bij ons waren", zegt ze. "Ik weet dat het een moeilijk beroep zal zijn, maar ik ben voorbereid. We hebben er vertrouwen in."

Kijk hieronder de reportage.

'Het wordt moeilijk, maar ik heb er vertrouwen in'