Nieuwsuur

Wel of niet meeregeren? De PvdA is diep verdeeld

ANP
Geschreven door
Marloes Lemsom
politiek redacteur

Moet Lodewijk Asscher wel of niet aan de formatietafel gaan zitten? Uit een belronde van Nieuwsuur onder lokale PvdA-politici in de vijftig grootste gemeenten blijkt dat een meerderheid van 58 procent niet wil dat de Partij van de Arbeid gaat regeren. 42 procent vindt juist dat de partij - mits er geen andere opties meer zijn - regeringsdeelname moet overwegen.

Joost Reinaerts, PvdA-voorzitter in Heerlen, voelt wel dat er toenemende druk is vanuit andere partijen. "De kiezer heeft duidelijk gezegd dat ze ons beleid van de afgelopen afkeurt. Ondanks de druk, moeten we niet meedoen." Gijs Holla, zijn partijgenoot uit Leiden, valt hem bij. "We hebben vier jaar lang het partijbelang opzij gezet voor het landsbelang. We moeten nu eerst aan zelfreflectie doen."

Verkiezingen

Mocht de formatie zonder de PvdA spaak lopen, dan willen sommige PvdA'ers nog liever nieuwe verkiezingen, dan dat de PvdA aan de formatietafel plaatsneemt. "De kiezer wil de PvdA niet op dit moment, dus dan zou de kiezer zich opnieuw moeten uitspreken", vindt Rasit Görgülü, fractievoorzitter in Ede. Mark Damman uit Zaanstad zegt: "We moeten nu aan onszelf denken. Als dat tot nieuwe verkiezingen leidt, dan moet dat maar."

Het mijden van de onderhandelingstafel zit niet in het dna van onze partij.​

Paul Kubben, PvdA-voorzitter Geleen

De Utrechtse PvdA-voorzitter Jochen Geraerdts ziet juist wel voor zich dat de PvdA weer gaat regeren. "Op basis van de verkiezingsuitslag zou je het niet moeten willen, maar hebben we ook een bepaalde verantwoordelijkheid naar het land. We zitten niet in de politiek om niets te doen."

Ook Reinoud van Uffelen, voorzitter in Den Bosch, kijkt er op die manier tegenaan. "Ik zou zeggen: ga maar praten." Voorzitter Paul Kubben in Sittard-Geleen vindt dat de nadruk nu te veel ligt op mensen die niet op de PvdA gestemd hebben. "Er zijn ook nog mensen die wel op ons hebben gestemd. Het mijden van de onderhandelingstafel zit niet in het dna van onze partij."

Ervaring

"Wij hebben ervaren bestuurders en hebben de plicht om bij te dragen als andere partijen de handdoek in de ring gooien", vindt Paul Verbruggen, fractievoorzitter in Alkmaar. Ook Chris Vonk, zijn partijgenoot in de gemeente Haarlemmermeer, hint op de bestuurservaring van zijn partij. "We hebben wel veel kundige mensen. De PvdA moet een nieuwe visie ontwikkelen, maar dat betekent niet dat we niet kunnen regeren. Het één sluit het ander niet uit."

Reddende engel

De meeste lokale politici die regeringsdeelname wél zien zitten, vinden dat eerst alle andere opties onderzocht moeten worden. Jerzy Soetekouw, fractievoorzitter in Almere: "We moeten het zo lang mogelijk afhouden."

Mohammed Chahim, fractievoorzitter in Helmond vindt dat ook. "Het is alleen aantrekkelijk als de PvdA een reddende engel kan zijn."

Volgens Jochen Geraerdts uit Utrecht loont het zelfs om te wachten. "Als GroenLinks en de ChristenUnie echt niet willen, kan je meer eisen."

PvdA: meeregeren?