Nieuwsuur
ANP

De formatie tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks is definitief mislukt. Ondanks de inzet van iedereen, is het niet gelukt, zei formateur Herman Tjeenk Willink gisteravond. GroenLinks kon uiteindelijk niet akkoord gaan met een eindvoorstel voor afspraken tussen de EU en Noord-Afrikaanse landen over migratie.

VVD, CDA en D66 reageren teleurgesteld en wijzen met een beschuldigende vinger naar GroenLinks-leider Jesse Klaver. VVD-leider Mark Rutte is "inhoudelijk verbijsterd". Volgens hem waren er fatsoenlijke afspraken in de maak over migratie, waarin alle internationale verdragen zouden worden gerespecteerd.

Volgens Rutte kunnen "zelfs de meest linkse regeringen in Europa" met dit type afspraken leven.

Rutte is 'teleurgesteld en verbijsterd'

Klaver benadrukte vandaag nog eens dat politieke vluchtelingen in Europa asiel moeten kunnen vragen. Volgens hem zijn de gesprekken vastgelopen op meningsverschillen daarover. Hij herhaalde dat het niet alleen over de juridische werkelijkheid gaat, maar ook over de praktijk.

"Oorlogsvluchtelingen stuur je niet terug en de waarborgen daarvoor zijn niet voldoende."

Klaver: "Het is doodzonde dat het mislukt is"

D66-leider Alexander Pechtold, die een voorkeur had voor een coalitie met GroenLinks, noemt het "absurd" dat het na alle gesprekken met GroenLinks niet is gelukt om afspraken te maken. Klaver heeft volgens Pechtold goede Europese afspraken over de opvang van oorlogsvluchtelingen uit zijn handen laten vallen.

Volgens Pechtold leeft GroenLinks in een papieren werkelijkheid door waterdichte garanties te eisen over de opvang van vluchtelingen in landen waar de EU deals mee sluit. Hij noemt de uitkomst zeer slecht voor het aanzien van de politiek.

Tjeenk Willink, die nog steeds beschikbaar is als informateur, gaat eerst even "goed nadenken" en wil niet overhaast te werk gaan. Hij lijkt voorlopig te willen blijven zoeken naar een meerderheidskabinet. "Ik heb nu nog maar één variant inhoudelijk onderzocht. Ik vind het eigenlijk een schande om dan te zeggen, dan maar een minderheidskabinet", zegt Tjeenk Willink.

VVD, CDA en D66 kunnen het nu nog met de ChristenUnie en de PvdA proberen.

Formatie terug bij af

STER reclame