Nieuwsuur

De uitzending van 13 juni

Aangepast
Nieuwsuur

Waarop liep formatie stuk?

Opnieuw is de formatie mislukt. VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan niet nog eens met elkaar onderhandelen. Het is net als de vorige keer stukgelopen op het onderwerp migratie. VVD-leider Rutte is "teleurgesteld en inhoudelijk verbijsterd". Volgens hem waren er fatsoenlijke afspraken in de maak over migratie, waarin alle internationale verdragen zouden worden gerespecteerd.

In Nieuwsuur het laatste nieuws over de formatie en een verslag van het debat over de tweede mislukte formatiepoging waaraan alle fractievoorzitters meedoen.

Politiek antwoord op migratie verdeelt Den Haag

De formatie is weer mislukt. GroenLinks kon zich uiteindelijk niet vinden in een eindvoorstel voor afspraken tussen de EU en Noord-Afrikaanse landen over migratie. Afspraken die vergelijkbaar zijn met de Turkije-deal.

Het draait allemaal om de vraag waar Den Haag een cruciaal politiek antwoord op moet geven: mogen vluchtelingen in Nederland blijven aankloppen voor asiel of moeten ze dat in Afrika doen?

Minister Sessions moet getuigen

De Senaatscommissie die beschuldigingen van Russische inmenging in de presidentsverkiezingen onderzoekt, hoort vanavond de Amerikaanse minister van Justitie. Jeff Sessions had tijdens de verkiezingscampagne twee keer contact met de Russische ambassadeur in Washington. Hij hield tot nu toe vol dat er geen kwaad school in die contacten.

In maart zei hij nog dat hij "nooit vertegenwoordigers van Rusland had ontmoet om over de campagne te praten". Later verklaarde hij dat hij wel contact had gehad, maar alleen "als senator".

Neanderthalerkamp gevonden Den Bosch

Tot hun grote verrassing stuitten archeologen in 2013 bij de bouw van een parkeergarage in Den Bosch op het best bewaarde Neanderthalerkamp van Nederland. Na ruim drie jaar onderzoek komen archeologen tot de conclusie dat de vondsten een nieuw licht werpen op het leven van de Neanderthalers in Nederland.

Maar de bijzondere vondsten hebben ook een keerzijde: Den Bosch moest diep in de buidel tasten. Er moest ruim honderdduizend euro extra worden uitgetrokken voor de opgravingen. En door de vertraging van de bouw van de garage kwam hier nog een miljoen bij. Voor een grote gemeente als Den Bosch was dit haalbaar, maar voor kleinere gemeenten is zo'n vondst een stuk lastiger.

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame