James Comey
Aangepast

Verhoor Comey: achterban van Trump maakt zich geen zorgen

Morgen zal de ontslagen FBI-baas James Comey voor het eerst in het openbaar getuigen over zijn ontslag door president Donald Trump. Volgens Amerikaanse media zou Comey van plan zijn om een boekje open te doen.

Trump zou hem onder druk hebben gezet om het onderzoek naar de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen stop te zetten, iets wat Trump altijd heeft ontkend. De tekst van zijn openingsverklaring staat inmiddels al op internet.

De achterban van Trump maakt zich geen zorgen over het verhoor. "Er is geen bewijs. Er is geen misdaad, geen enkel bewijs. Voor Washington mag er dan iets aan de hand zijn, ik ben ervan overtuigd dat er niets is", zegt Trump-aanhanger Sergio Sanchez in Texas.

Sergio Sanchez

Eind 2016 bleek uit onderzoek van Amerikaanse veiligheidsdiensten dat Russische hackers zich hadden bemoeid met de verkiezingen. Comey werd door het Witte Huis ontslagen omdat hij zijn werk niet goed zou doen. Maar critici zeggen dat het ontslag in verband staat met het FBI-onderzoek naar de banden tussen Rusland en het campagneteam van Trump.

In de ontslagbrief die Trump aan Comey stuurde prees hij diens optreden in het Rusland-onderzoek en schreef hij: "Ik stel het zeer op prijs dat u mij heeft geïnformeerd, op drie verschillende gelegenheden, dat ik geen onderwerp van onderzoek ben."

Gefabriceerd verhaal

"Naar mijn mening zijn er grotere problemen die in dit land opgelost moeten worden. Nationale schulden, immigratieproblemen. De president doet het goed op de belangrijkste punten die het leven van mensen beïnvloeden", zegt Sanchez, die denkt dat de Russische inmenging een "gefabriceerd verhaal" is.

De verwachting is dat Comey morgen klip-en-klaar zal vertellen dat Trump hem heeft gevraagd het onderzoek naar de banden van oud-veiligheidsadviseur Michael Flynn met Rusland te stoppen. Geruchten dat de president dit heeft gedaan, doen al langer de ronde.

Maar voor Jessica Tirpak in Pennsylvania maakt een mogelijke belastende getuigenis van Comey niets uit. "Ik ben een die hard", zegt ze. "Ik hou van Donald, waar hij voor staat, zijn houding, hoe hij zaken aanpakt. Ik sta stevig achter onze president, dat moeten we allemaal doen."

Jessica Tirpak

De Russische bemoeienis bij de Amerikaanse verkiezingen noemt ze geruchten. "Ik heb er geen mening over totdat er iets uitkomt dat feitelijk is. De bottom line is: ik hou van Donald Trump. Wat je ziet is wat je krijgt. Dat waardeer ik. Ik denk niet dat Trump achter gesloten deuren een ander persoon is."

Getwitter

Of Trump zal reageren op uitspraken van Comey ligt in de lijn der verwachtingen. Eerder noemde hij de geruchten over de Russische banden en zijn verkiezingsteam fake news en het onderzoek een heksenjacht. Trumps woordvoerder kon gisteren in ieder geval niet zeggen of Trump zich op Twitter stil zal houden.

"Soms ben ik verbaasd over dat getwitter", zegt Tirpak. "Maar hij heeft een account, hij is een persoon en hij zegt wat hij denkt. Hij komt voor zijn mening uit."

Robert Lee

Ook voor Robert Lee in Atlanta voldoet Trump aan alle verwachtingen. "Hij doet precies wat hij beloofde: het opschudden van het politieke establishment en het uitdagen van de machtsstructuren."

"Hij heeft veel regels voor bedrijven afgeschaft en dat is tot nu toe zijn grootste succes geweest. Natuurlijk struikelt hij over Obamacare, dat hij wil vervangen door een beter systeem, en we moeten zien hoe dat gaat aflopen. Het was mooi geweest als dat in de eerste honderd dagen was gelukt", zegt Lee.

Succes

Van het verhoor van Comey ligt hij niet wakker. "Dat hij zou getuigen dat kon je verwachten. Ik denk persoonlijk dat Comey al op dag 1 ontslagen had moeten worden omdat hij veel fouten heeft gemaakt ten tijde van de verkiezingscampagnes."

Of Trump in moeilijk vaarwater terecht zal komen, moet morgen blijken. Gevraagd naar zijn boodschap voor Comey zei Trump gisteren: "Ik wens hem veel succes."

Verhoor Comey: achterban van Trump maakt zich geen zorgen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl