Aangepast

'Verenigd Koninkrijk was bang voor stigmatisering islam'

Het is de derde aanslag op Britse bodem in ruim twee maanden tijd en daarmee is de aanslag in Londen nu onderdeel van de verkiezingsstrijd in het land. Donderdag gaan de Britten naar de stembus, premier Theresa May krijgt er inmiddels flink van langs.

May zou volgens de kritiek teveel hebben bezuinigd op de politie in haar land. Haar tegenstander Jeremy Corbyn van de Labour Party vindt dat ze moet aftreden. May op haar beurt beschuldigt Corbyn ervan alle wetgeving op het gebied van terreurbestrijding tegen te houden.

Gisteren zei May: 'genoeg is genoeg'. Ze wil dat terrorisme in binnen- en buitenland harder wordt aangepakt. Dat zei ze in een persconferentie over de aanslagen in Londen, waarin ze ook bevestigde dat ook deze aanslag een moslimextremistische achtergrond heeft. May vindt dat extremisten in Groot-Brittannië veel te veel ruimte krijgen.

"Het Verenigd Koninkrijk vond het moeilijk te erkennen dat een deel van de islam gewelddadig is. Ze waren bang voor stigmatisering van de islam. Nu is er voor het eerst gezegd dat er een probleem is met een gewelddadige stroming", zegt terrorisme-expert Jelle van Buuren.

Wat May voorstelt is vooral verkiezingsretoriek.

Jelle van Buuren

De aanpak van terrorisme in Groot-Brittannië lijkt op die van Nederland. Beide landen hanteren een mix van preventie en repressie. "Onze aanpak van wijkagenten is in Engeland begonnen als community policing. Je kunt zeggen dat de Engelsen daarin nog iets dwingender zijn dan wij."

"Scholen en jeugdwerkers zijn verplicht om signalen door te geven, maar het is niet duidelijk wat de effectiviteit daarvan is", zegt Van Buuren.

Losse kreet

De Britten doen volgens Van Buuren al langer pogingen om terreur te voorkomen, maar wat May nu voorstelt noemt hij vooral verkiezingsretoriek.

"Een hogere strafmaat zal de extremisten niet afschrikken. Britse veiligheidsdiensten hebben al heel veel bevoegdheden, dat hoeft ook niet zo nodig uitgebreid. En de door May gewenste extra controle op internet is ook een losse kreet. Helemaal als je er geen concrete maatregelen aan verbindt."

Volgens de terrorisme-expert is het pijnlijk dat May eerst heeft bezuinigd en dat ze haar bezuinigingen nu wellicht moet terugdraaien. "Ze zouden in het Verenigd Koninkrijk ook kunnen kijken of ze een meer persoonsgerichte aanpak kunnen invoeren zoals in Nederland. Maar vooral moeten de Britten ook beter kijken waar het probleem eigenlijk vandaan komt."

Beschadigd

Inmiddels is volgens de verkiezingspeilingen nog ales mogelijk. Sommige suggereren dat de Conservatieven van May comfortabel zullen winnen, terwijl anderen een spannende race voorspellen.

"Maar de peilers in het Verenigd Koninkrijk hebben het nooit bij het juiste eind", zegt Nina Schick, politiek analist in Londen. "Ze hadden het verkeerd bij de verkiezingen in 2015 en bij het brexit-referendum."

Schick verwacht dat de aanslag in Londen zeker effect zal hebben op de verkiezingsuitslag. "May heeft geen goede verkiezingscampagne gehad en zal waarschijnlijk beschadigd zijn. Ze verandert van standpunten en tenzij ze een overgrote meerderheid wint in het parlement, zal ze nog te maken krijgen met flinke politieke uitdagingen. Vooral als de onderhandelingen over de brexit eenmaal beginnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl