Aangepast

'Nederland moet nu alles uit de kast halen voor klimaatakkoord'

Het is officieel: de Verenigde Staten trekken zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs. President Donald Trump wil wel opnieuw onderhandelen over het akkoord, maar nieuwe afspraken moeten wel "eerlijk zijn voor Amerika".

Volgens oud-premier Jan Peter Balkenende is het nu nog noodzakelijker dat Nederland zich houdt aan de klimaatafspraken. "Laten we zorgen dat we alles uit de kast halen om de zaak op te pakken", zegt hij in Nieuwsuur.

Klok terugdraaien

Trump trekt zich terug omdat hij vindt dat de klimaatafspraken slecht zijn voor de Amerikaanse economie. Maar een groene economie biedt juist kansen, vindt Balkenende. Hij wil namens een brede groep bedrijven dat het nieuwe kabinet werk maakt van vergroening in Nederland.

"Trump geeft vandaag de boodschap dat je banen kunt redden met de oude economie. Dit is de klok terugdraaien. Als er één ding vast staat is dat de nieuwe economie banen kan scheppen", zegt Balkenende.

De Nederlandse overheid moet zich committeren.

Jan Peter Balkenende

Volgens de oud-premier moet de Nederlandse politiek in actie komen. "Er moet een duidelijke statement komen van de politiek dat de doelstellingen van Parijs worden onderstreept. De overheid moet zich committeren."

Eind maart deed Balkenende namens Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) een oproep aan oud-formateur Edith Schippers om haast te maken met de vergroening van Nederland. "Laten we zorgen dat we in Nederland wel voldoen aan onze verplichting."

Bekijk het gesprek met Jan Peter Balkenende in Nieuwsuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl