Expositie Scorsese toont een leven lang films

time icon Aangepast
AFP

Taxi Driver, Goodfellas en The Wolf of Wall Street. Iedereen kent wel een film van Martin Scorsese (74), een van de beroemdste regisseurs van deze tijd. Een levende legende wordt hij genoemd. In het filmmuseum EYE in Amsterdam opent vandaag een grote tentoonstelling over zijn leven en werk.

"De tentoonstelling laat de directe relatie zien tussen Scorseses eigen leven en zijn films", vertelt curator Jaap Guldemond. "Hij is een echte Italiaan met een enorm grote familie en dat zie je in veel van zijn films terug, bijvoorbeeld in de gangsterfilm Goodfellas uit 1990.

Moeder

Scorsese groeide op als zoon van Italiaanse migranten in de Italiaanse wijk Little Italy in New York. Familie is een centraal thema in zijn films. "Hij liet regelmatig zijn eigen familieleden figureren in zijn films, vooral zijn moeder kreeg vaak kleine rolletjes."

"Scorsese vertelt altijd dat zij nooit regieaanwijzingen nodig had, ze speelde gewoon zichzelf. In Goodfellas is te zien hoe ze in een blauwe badjas filmsterren als Robert de Niro en Joe Pesci in haar keuken te woord staat alsof ze bij haar thuis zijn."

Daarnaast is New York kenmerkend voor Scorsese. De stad is regelmatig het decor in zijn films en heeft ook zijn manier van werken beïnvloed. Het viel niet mee om regisseur te willen worden in een stad zonder eigen filmindustrie zoals Hollywood.

"Om zich het filmvak eigen te maken heeft hij alleen wat cursussen gedaan. Scorsese ontwikkelde een eigen stijl door ver weg van Hollywood met weinig geld en goedkope camera's te filmen. Het liefst maakt hij auteursfilms, waarbij hij volledig zijn eigen gang kan gaan. Maar omdat deze films meestal niet winstgevend zijn, wisselt hij ze af met genrefilms voor een breder publiek, zoals The Wolf of Wall Street", zegt Guldemond.

Hij is een levende legende.

Sandy Powell

Oscarwinnend kostuumontwerpster Sandy Powell werkte in zes van zulke films met hem samen. Ze won onder meer een Oscar voor haar kostuumontwerp in The Aviator. De goudkleurige jurk die Cate Blanchett droeg in die film is te zien op de tentoonstelling, evenals schetsen voor de kleding in The Gangs of New York en het pak dat Leonardo di Caprio droeg.

"Scorsese is geweldig om mee te werken", zegt Powell. "Hij is een erg visuele regisseur. Je zou zeggen dat ze dat allemaal zijn, maar hij springt eruit als het gaat om nadenken over kleding."

Ze noemt The Gangs of New York. "Een overweldigend project", volgens Powell. "Zo veel kostuums. We hebben er een jaar aan gewerkt, het script was vuistdik." Powell voelde zich vereerd toen ze gevraagd werd voor de film. "Maar het was ook doodeng. Hij is een levende legende."

Storyboards

De tentoonstelling - die tot 3 september is te zien - maakt duidelijk dat Scorsese eigenlijk zijn hele leven al met film bezig is. Op zijn elfde maakte hij gedetailleerde storyboards voor films en dacht hij zelfs na over de aftiteling. Dat blijkt ook uit een agenda die te zien is op de tentoonstelling waarin hij tot op de dag van vandaag bijhoudt welke films hij kijkt.

Seksscènes in Amsterdam

Er is ook een kleine relatie tussen Scorsese en Nederland. In de film Who's That Knocking at My Door uit 1967 zitten seksscènes die zijn gefilmd in Amsterdam.

"In die tijd kon je dat niet draaien in New York. Dus deed hij dat in Amsterdam met zijn mede-studentHarvey Keitel en een paar Nederlandse meisjes. Maar het ziet er heel New Yorks uit", vertelt Guldemond. Scorsese wist de tapes vervolgens in zijn broekzak Amerika binnen te smokkelen.

Op de tentoonstelling zijn meer dan 400 archiefstukken te zien. Naast de storyboards ook veel familiefoto's, scripts met priegelige aantekeningen, post-its met Jezus' monoloog uit The Last Temptation of Christ en de kleding van Leonardo DiCaprio uit Gangs of New York.

Scorsese in een introductie: "Veel van de objecten die zijn te zien, zijn letterlijk van mijn wanden en boekenplanken getrokken."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Expositie Scorsese toont een leven lang films
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame