Nieuwsuur

Donkere wolken boven het VVD-congres?

ANP

De VVD houdt vandaag en morgen haar voorjaarscongres in Arnhem. Volgens de officiƫle agenda wil de partij terugblikken op het "fantastische resultaat" van de Tweede Kamerverkiezingen en vooruit kijken naar de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.

Maar die agendapunten lijken te worden overschaduwd door het vertrek van voorzitter Henry Keizer, de "ontluisterende" uitspraken over bezuinigingen in de advocatuur van voormalig staatssecretaris Fred Teeven, en de vastgelopen formatie.

Henry Keizer

Allereerst zal de 'kwestie-Keizer' op het VVD-congres ongetwijfeld besproken worden. De VVD kan op zoek naar een nieuwe voorzitter, aangezien Henry Keizer gisteren liet weten per direct op te stappen als partijvoorzitter.

Hij was in opspraak gekomen door de aankoop van een crematiebedrijf. Keizer kocht samen met anderen in 2012 De Facultatieve, de uitvaartvereniging waar hij zelf werkte. De prijs die betaald werd, was veel te laag, schreef de website Follow The Money vorige maand. Keizer heeft dat altijd ontkend.

Henry Keizer Nieuwsuur

Fred Teeven

Dan heb je nog de uitspraak van oud-staatssecretaris van Justitie Fred Teeven die tot veel ophef leidde. Afgelopen dinsdag publiceerde het weekblad De Groene Amsterdammer een interview met Teeven waarin hij zegt dat hij bezuinigd heeft op de advocatuur, omdat hij de "verstrenging" van het strafrecht er niet doorheen kreeg toen de VVD met de PvdA ging regeren. Teeven wilde graag minimumstraffen invoeren, maar de PvdA wilde daar niet aan.

"Toen heb ik me toegelegd op de bezuiniging op de advocatuur. Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken. Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging". zou Teeven hebben gezegd.

Fred Teeven ANP

Op die uitspraken werd door de advocatuur geschokt gereageerd. Vandaag liet Teeven weten een aanklacht voor te bereiden tegen de auteur. Hij zegt zich niet te herkennen in de uitspraken die het blad optekent uit zijn mond.

Vastgelopen formatie

En tot slot de vastgelopen formatie. De verkennende gesprekken in de nieuwe informatieronde zitten vast. Informateur Edith Schippers heeft voor dit weekend een moment van reflectie ingelast.

Alle varianten voor een mogelijk nieuw kabinet zijn afgelopen dagen genoemd, maar geen kan rekenen op voldoende steun. Ze roept alle partijen op om de komende dagen bij zichzelf te rade te gaan en te bepalen of ze toch iets voelen voor het aan de kant schuiven van bezwaren die er nu liggen.

Voor de VVD de vraag of het toch niet wil regeren met de PVV. Maar meerdere VVD-bewindslieden lieten al weten dat de reflectie niet gaat leiden tot opheffing van de blokkade tegen een coalitie met de PVV.

Informateur Edith Schippers ANP

D66 voelt niet voor een coalitie met de ChristenUnie, de SP wil absoluut niet regeren met de VVD, de PvdA houdt vol dat ze niets bij de formatie te zoeken heeft en VVD en CDA blijven erbij dat ze niet met de PVV samen gaan werken.

Oproep Wilders

Ondertussen doet PVV-leider Wilders in een interview met de Telegraaf een oproep aan de liberalen om toch naar samenwerking met de PVV te kijken.

Kijk hieronder het verslag van het VVD-congres.