Nieuwsuur

De uitzending van 19 mei

Nieuwsuur

Voorjaarscongres VVD

De VVD houdt vandaag en morgen haar voorjaarscongres in Arnhem. Volgens de officiële agenda wil de partij terugblikken op de Tweede Kamerverkiezingen en vooruit kijken naar de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.

Maar die agendapunten lijken te worden overschaduwd door het vertrek van voorzitter Henry Keizer, de "ontluisterende" uitspraken over bezuinigingen in de advocatuur van voormalig staatssecretaris Fred Teeven, en de vastgelopen formatie. Premier Mark Rutte houdt vanavond op het congres een toespraak.

Nieuwsuur is erbij in Arnhem met analyse van politiek verslaggever Dominique van der Heyde.

Wie wordt de nieuwe president in Iran?

Iraniërs kiezen vandaag een nieuwe president. De grootste kanshebbers zijn de huidige president, de gematigde Hassan Rohani, en de conservatieve geestelijke Ebrahim Raisi. Na een verhitte campagnestrijd staat Rohani bovenaan in de peilingen.

In Nieuwsuur het laatste nieuws vanuit Iran.

Interview met hoofdaanklager Neurenberg-processen

De 97-jarige Benjamin Ferencz, die D-Day en het Ardennenoffensief overleefde, kreeg al tijdens de Tweede Wereldoorlog de opdracht om oorlogsmisdaden door de Duitsers te onderzoeken. Als een van de eersten stuitte hij op de gruwelen in de concentratiekampen. Hij werd hoofdaanklager in de Neurenberg-processen waar nazi-kopstukken terechtstonden.

Er zijn weinig mensen met een groter geloof in het internationale recht. "Law not war", is de uitspraak waar hij bekend om werd. Vorige week was hij voor een kort bezoek aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. In de stad van Vrede en Recht is een straat naast het Vredespaleis naar hem vernoemd.

In Nieuwsuur een interview met Benjamin Ferencz.

Erdogan ziet hoe beveiligers inslaan op betogers

De Turkse ambassadeur in de VS is op het matje geroepen vanwege een vechtpartij bij de ambassade in Washington afgelopen dinsdag. Lijfwachten van de Turkse president Erdogan sloegen toen in op betogers tijdens een demonstratie voor de ambassade. Op nieuwe beelden lijkt het erop dat Erdogan daar zelf opdracht voor geeft.

Op de beelden is te zien dat de limousine van Erdogan bij de ambassade staat en de beveiliging naar de demonstranten kijkt. Een beveiliger praat door de open portier van de auto met iemand in de auto. Daarna geeft hij een teken aan een andere man, waarna te zien is hoe mannen in pakken inbeuken op de demonstranten.