Opheldering gevraagd over website commissie misbruik sport

time icon Aangepast
ANP
Geschreven door
Guido van Gorp
sportredacteur
Linda de Groot
redacteur onderwijs

SP-Kamerlid Michiel van Nispen vraagt om opheldering aan minister Edith Schippers (VWS) over de wijze waarop slachtoffers van seksueel misbruik in de sport zich bij de onderzoekscommissie De Vries kunnen melden. Volgens Van Nispen kunnen mensen dat niet anoniem doen.

Ook ontbreekt een telefoonnummer voor mensen die hun zéér persoonlijke verhalen van mens tot mens willen bespreken. Hij wil dat er zo snel mogelijk een aanpassing komt.

Niet veilig

Van Nispen ontving eerder deze week een bezorgd bericht van een slachtoffer van seksueel misbruik. Deze persoon wil bijdragen aan het onderzoek, maar voelt zich niet veilig bij de wijze waarop er nu gemeld kan worden.

"Ik ben naar de website gegaan en kon inderdaad geen telefoonnummer vinden", zegt Van Nispen. "Alleen een nummer voor hulpverlening door Slachtofferhulp, maar dat is niet hetzelfde. Het enige dat er nu is voor slachtoffers is een e-mailadres. Wat als iemand zich volledig anoniem wil melden zonder dat naam, achternaam of IP-adres zichtbaar zijn? Daar zou een oplossing voor moeten komen."

Mensen die melding willen doen, moeten niet zelf eerst eigen onderzoek doen naar een telefoonnummer.

Michiel van Nispen

Volgens Van Nispen is er haast nodig bij het aanpassen van de website. "Het onderzoek van De Vries duurt slechts vijf tot zeven maanden, inclusief het schrijven van een rapport. Ervaring uit het verleden leert dat slachtoffers meer tijd nodig hebben om over hun verleden te kunnen praten. Als zij zich nu al niet veilig voelen om volledig anoniem te melden, dan blijft er wel erg weinig tijd over."

Ook moet volgens het Kamerlid onderzocht worden waardoor het komt dat het melden niet goed geregeld is. "Mensen die melding willen doen, moeten niet zelf eerst eigen onderzoek doen naar een nummer of veilige route om hun verhaal te vertellen. Zoiets moet juist laagdrempelig."

In een reactie laat de commissie De Vries weten de suggesties van Van Nispen graag te willen bespreken met deskundigen.

Slachtoffers

Dinsdagochtend ontvouwde oud-minister Klaas de Vries zijn plannen voor het onderzoek naar misbruik in de sportwereld. Hij gaat de aard en de omvang van seksueel misbruik in de sport onderzoeken. Slachtoffers worden opgeroepen zich te melden.

Op de website staat dat slachtoffers kunnen verwachten dat de commissie vertrouwelijk met een melding omgaat en dat een melding alleen voor onderzoek gebruikt zal worden.

Ook schrijft de commissie dat het niet in staat is om slachtoffers bij te staan, omdat hulpverlening gespecialiseerde professionals vereist. "Wie behoefte heeft aan hulp, ondersteuning of vertrouwelijk advies kan contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland via het nummer 0900-9999 001."

De Vries krijgt van sportkoepel NOC*NSF en het ministerie van VWS een budget van 600.000 euro om het seksueel misbruik in kaart te brengen. Het onderzoek moet voor het einde van 2017 zijn afgerond.

Bij navraag blijkt de gevraagde opheldering door SP-Kamerlid Van Nispen niet officieel terecht te zijn gekomen bij minister Schippers. Van Nispen laat weten dat een administratieve fout de oorzaak is. De website van de onderzoekscommissie is inmiddels wel aangepast, anoniem melden is nu mogelijk.

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame