Nieuwsuur

'Ik wil nooit meer weg uit Ede'

ANP

Waar zijn inwoners het allergelukkigst? Dat is in Hellendoorn: 94 procent van de inwoners voelt zich gelukkig. Het minst gelukkig zijn mensen in Rotterdam, waar 82 procent van de inwoners zichzelf gelukkig noemt, zo blijkt uit de Geluksatlas 2017.

Van de vijftig grootste gemeenten in Nederland telt Ede het hoogste percentage mensen dat zegt gelukkig te zijn. Ede heeft de voordelen van een grote stad, maar niet de nadelen ervan, zoals onveiligheid, aldus onderzoeker en directeur van de Atlas voor Gemeenten, Gerard Marlet. Aan Ede kun je wel zien dat het een stad is, maar dat het nog steeds een dorps karakter heeft.

'Ik wil nooit meer weg uit Ede'

Vriendschappen

Jetty Smit woont al 45 jaar in Ede. Ze kwam er op haar zeventiende studeren en is niet meer weggegaan. Ze geeft er nu zo'n twintig jaar rondleidingen.

Dit is een wijk waar ik in mijn eentje om 12 uur 's avonds naar huis ga.

Jetty Smit, is gelukkig in Ede

"Ik woon heel mooi. Ik heb nog nooit een lelijk huis gezien in de omgeving. Het is heel groen en breed opgezet en gezellig. Als je een beetje moeite doet om mensen te ontmoeten, houd je er hele leuke vriendschappen aan over en leer je vrij snel andere mensen kennen", zegt ze over Ede.

Goedemiddag

In de wijk Veldhuizen deed een tijd geleden een deel van de opgeschoten jeugd vervelend. "Omdat ze Marokkaanse grootouders hadden, werd het gebombardeerd tot een Marokkanenprobleem", zegt Smit.

"Ik woon zelf in die wijk en wil er voor geen goud weg. Kom er een middag wandelen en iedereen die je tegenkomt zegt 'goedemiddag'. Dit is een wijk waar ik in mijn eentje om 12 uur 's avonds naar huis ga."

Dat de Stichting Atlas voor Gemeenten het geluksgevoel per gemeente in kaart brengt, is voor het eerst. Inwoners mochten een rapportcijfer geven aan hun leven.

Gelukkige gemeenten kenmerken zich vooral door een goed woon- en leefklimaat en relatief veel gezonde mensen. De gelukkigste mensen zijn rijke, hoogopgeleide, christelijke, getrouwde 65-plussers zonder thuiswonenden kinderen en zonder migratieachtergrond.

Welke factoren maken gelukkig

In de minst gelukkige steden wonen relatief veel arbeidsongeschikten, werklozen, migranten, moslims en alleenstaande ouders. Het zijn veelal ook mensen die van het platteland naar de stad zijn getrokken om daar hun geluk te vinden en dat maar ten dele hebben gevonden.

Over het algemeen zijn Nederlanders een tevreden volk: 87 procent zegt gelukkig te zijn. In Friesland zijn de mensen het gelukkigst. De mensen die in Zuid-Holland wonen zouden het minst gelukkig zijn.

Daarmee staat Nederland op de zesde plaats op de lijst van gelukkigste landen. Het gelukkigst zijn de Noren, staat in het World Happiness Report 2017. Noorwegen lost Denemarken (2) af, dat de afgelopen jaren vaak op één stond.

Vertrouwen

In de top-10 staan alleen maar westerse landen, met na Noorwegen en Denemarken respectievelijk IJsland, Zwitserland, Finland, Nederland, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en Zweden.

In het World Happiness Report wordt geluk gedefinieerd aan de hand van factoren als: gelijke verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, vertrouwen in de samenleving en de overheid, kwaliteit van de zorg en vrijheid.