Nieuwsuur

'Inlichtingendiensten noemen lekken Trump zeer schadelijk'

EPA

"Amerikaanse inlichtingendiensten zien het lekken van de president duidelijk als zeer schadelijk." Dat zegt Robert Litt in een gesprek met Nieuwsuur over mogelijk geheime informatie die president Donald Trump had gedeeld met de Russen. Litt was de afgelopen jaren, de belangrijkste jurist van de gezamenlijke Amerikaanse inlichtingendiensten. Daarmee kent hij de inlichtingendiensten als geen ander.

"Het lekken kan een zeer negatieve impact hebben op de bereidheid van andere landen om samen te werken met de VS", zegt Litt. "Er waren vandaag al berichten dat sommige Europese landen niet meer samen willen werken."

De reden voor het groeiende wantrouwen over het samenwerken met de VS is volgens Litt simpel. "Een belangrijke regel is: je geeft geen informatie door aan andere landen zonder toestemming van het land waar die info vandaan kwam." En daar was in dit geval schijnbaar geen sprake van. De informatie die president Donald Trump deelde met de Russen was volgens de New York Times afkomstig uit Israël. En dat land ziet Rusland als bondgenoot van een grote vijand: Iran.

Geheime informatie

Twee Amerikaanse functionarissen lieten gisteren aan onder andere The Washington Post weten dat president Trump de Russen uiterst geheime informatie had verschaft over een aanstaande IS-operatie. Ook zou de president een IS-bron hebben prijsgegeven.

President Trump reageerde op Twitter dat het zijn volste recht is om informatie te verschaffen aan de Russische regering in het Witte Huis. Hij meldt ook dat het zijn bedoeling was de Russen nog meer te betrekken bij de strijd tegen IS en het terrorisme.

Adviseur Herbert McMaster van de Nationale Veiligheidsraad zegt dat de president "geheel volgens de regels" heeft gehandeld in het gesprek met de Russen. "We gaan hier niet in op wat geheime informatie was of niet. Ik wil verduidelijken dat de president op geen enkele manier bronnen of methodes in gevaar heeft gebracht tijdens dat gesprek."

Gesprek met oud topjurist van de Amerikaanse inlichtingendiensten

Volgens Robert Litt heeft de president formeel de autoriteit om te bepalen wat geheim is en wat kan worden vrijgegeven. Toch bestempelt hij het optreden van Trump als uiterst onhandig. "Zoals iemand zei, dit is erger dan een misdaad, dit is een blunder."