Aangepast

Oproep aan nieuw kabinet: kies nou eens voor techniekonderwijs

Het bedrijfsleven schreeuwt nog steeds om hoog opgeleide techneuten. Maar technische universiteiten kunnen niet alle studenten aan en dreigen met een studentenstop omdat ze onvoldoende financiële middelen hebben.

De TU Eindhoven wil voor meer studies een studentenstop instellen en luidde vrijdag de noodklok. De studentenaantallen bij de TU zijn veel harder gegroeid dan verwacht, terwijl de universiteit minder geld heeft gekregen.

In een paar jaar tijd groeide de universiteit in Eindhoven van 7500 naar 11.000 studenten, een groei van 45 procent. De financiering is met nog geen elf procent toegenomen.

Het bedrijfsleven moet ondertussen juist buitenlandse werknemers aantrekken, omdat ze de vacatures niet gevuld krijgen met Nederlandse afgestudeerden.

Het Nederlandse hightechbedrijf ASML kijkt met verbijstering naar de ontwikkeling en heeft aangekondigd dat ze in 2020 twee keer zoveel ingenieurs nodig hebben dan er nu worden opgeleid.

"En wat gebeurt er vervolgens: er wordt volop gesproken over numeri fixi. Ik verzin het niet. Ik heb niet eens genoeg fantasie om zoiets zelf te kunnen verzinnen ", zei ASML-bestuurder Frits van Hout vandaag bij de opening van de Dutch Technology Week.

Alle seinen staan op groen. Waarom de zinsnede numerus fixus voor technische studies dan überhaupt nog in ons taalgebruik voorkomt, is mij een compleet raadsel.

ASML-bestuurder Frits van Hout

"We hebben heel erg ons best gedaan om meer jongeren richting de techniek te krijgen. Nu gebeurt dat en dan kunnen de universiteiten het niet aan, omdat ze te weinig geld krijgen. De vraag om technisch personeel is heel hoog. Er is schaarste in dit soort type functies. Dan moet je niet gaan loten", zegt Marc Hendrikse, de CEO van NTS-Groep dat technische systemen ontwikkelt.

"We hebben nu zestig vacatures die we niet kunnen invullen. Het gevolg is dat we een deel van de productie naar het buitenland zullen moeten verplaatsen."

Hendrikse vindt dat de overheid verantwoordelijk is voor het onderwijs. "De samenleving moet beseffen dat we technisch personeel nodig hebben voor de toekomst."

Omgekeerde wereld

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs vindt het iets te makkelijk om naar Den Haag te wijzen en om meer geld te vragen. Volgens de minister worden er al meer middelen vrijgemaakt, maar is het probleem daarmee niet zo maar opgelost.

ASML-bestuurder Van Hout komt vandaag toch met een oproep aan het toekomstige kabinet. "Kies nou eens voor techniekonderwijs. Maar maak die keuze dan ook echt! U wilt toch niet een minister van Onderwijs zijn die een numerus fixus toestaat op studies waar een schreeuwend tekort aan is op de arbeidsmarkt."

Oproep aan nieuw kabinet: kies nou eens voor techniekonderwijs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl