Aangepast

De uitzending van 12 mei

Mestnormen onder druk

Honderden boeren stappen naar de rechter om te voorkomen dat ze hun melkkoeien naar de slacht moeten brengen. De rechter in Den Haag bepaalde vorige week dat zo'n zestig melkveehouders geen afstand hoeven te doen van hun koeien om de hoeveelheid koeienmest terug te dringen.

Met die uitspraak staat het fosfaatreductieplan van staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) op losse schroeven. Te gast is bijzonder hoogleraar Plattelandsontwikkeling Dirk Strijker. Hij vindt dat de boeren konden weten dat er problemen zouden ontstaan als iedereen meer ging melken. "Zij hebben bewust het risico genomen."

Asielzoekerscentra moeten sluiten

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) moet mogelijk nog jarenlang huur betalen voor enkele azc's die leegstaan of gaan sluiten. Eind 2015 was er een piekperiode van asielzoekers die moesten worden opgevangen. Het COA sloot toen veel huurcontracten af met bijvoorbeeld vakantieparken en leegstaande hotels. Omdat er al snel minder asielzoekers kwamen, staan veel locaties nu leeg.

Ook in Oranje - het Drentse dorp waar bewoners in verzet kwamen tegen de opvang van 1400 asielzoekers - zijn er steeds minder asielzoekers.

Oorlog en honger in Zuid-Sudan

Het was de hoop van Afrika. Met het erkennen van de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan in 2011 hoopte de internationale gemeenschap een einde te maken aan decennia bloedvergieten en onderdrukking door de strijd met het islamitische noorden van Sudan.

Er gingen miljarden hulpdollars en euro's naar Zuid-Sudan om het land op te bouwen. Maar het optimisme van toen is uitgelopen op nieuw bloedvergieten tussen de regering en tientallen milities. Door het geweld lijden honderdduizenden mensen honger in het land.

In Nieuwsuur vanavond een reportage van correspondent Bram Vermeulen. Te gast is Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling.

Waarschuwing voor grote internationale gijzelsoftware-campagne

Over de hele wereld zijn meldingen gedaan van grootschalige zogenoemde ransomware-aanvallen zoals vanmiddag in Groot-Brittannië. De Britse premier May zegt dat de aanval op de Britse ziekenhuizen onderdeel zijn van een nog grotere internationale cyberaanval. Volgens May zijn er waarschijnlijk geen patiëntgegevens buitgemaakt bij de aanval.

De BBC meldt dat er ook in de VS, China, Rusland, Spanje, Italië, Vietnam en Taiwan dergelijke cyberaanvallen zijn uitgevoerd, waarbij computersystemen gegijzeld worden. Volgens onderzoekers houden de aanvallen verband met elkaar.

Voor zover bekend zijn er zijn geen meldingen van de gijzelsoftware in Nederland. Volgens het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is het dreigingsniveau voor Nederland niet verhoogd na de aanvallen.

In de studio reageert Ronald Prins, beveiligingsexpert bij Fox-IT

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl