Nieuwsuur
AFP

President Donald Trump had eigenlijk op brede steun voor het ontslag van FBI-directeur James Comey gerekend. In plaats daarvan leidde zijn besluit tot opperste verbazing, zowel in de media als bij veel Democraten in het Congres. Daar wordt volop gespeculeerd over een ingreep van de president, omdat Comey onderzoek liet doen naar de mogelijke banden tussen Trumps campagneteam en Rusland.

Dat duidt op een misrekening, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Dan zie je dat de buitenstaander Donald Trump nog niet zo goed de politieke processen van Washington begrijpt. Dat heeft alles te maken met de timing van het ontslag van James Comey."

"Trump is duidelijk gefrustreerd over het FBI-onderzoek naar de connecties van zijn medewerkers met Rusland. Hij heeft de afgelopen dagen herhaaldelijk gezegd dat hij dat onzin vindt. Hij noemt het fake news, verspilling van belastinggeld en dat er een einde moet komen aan dit onderzoek. En juist dan besluit hij de man achter dit onderzoek te ontslaan."

Vreemd genoeg was Trump eerder juist erg lovend over Comey. Pas nadat hij president werd, maakte Trump een draai.

De draai van Trump: van lof naar ontslag voor FBI-directeur Comey

Nu blijkt de weerstand tegen de ingreep van de president groot. Democraten maken al de vergelijking met de Watergate-affaire. President Nixon wilde speciaal onderzoeker Archibald Cox ontslaan die afluisterpraktijken van Nixons Republikeinse partij bij de Democraten onder de loep nam.

President Nixon probeerde een onderzoek naar zijn partij te stoppen

Maar volgens Van der Horst is het voor die vergelijking veel te vroeg. "Er is op dit moment geen speciaal aanklager. En er is nog geen bewijs dat medewerkers van Trump fout waren."

"Alle ogen zijn nu gericht op Donald Trump. Hij is aan zet. Wie gaat hij naar voren schuiven als nieuwe directeur van de FBI? De democraten zijn bang dat hij een ja-knikker gaat aanstellen. Maar de Senaat moet instemmen met de keuze. Veel zal afhangen van hoe kritisch de Republikeinse meerderheid naar de voordracht gaat kijken."

'Buitenstaander Trump begrijpt de politieke processen van Washington nog niet'

STER reclame