Nieuwsuur
Reuters

Amerikaanse media zijn in opperste verbazing over het ontslag van FBI-directeur James Comey. De Amerikaanse president Donald Trump ontsloeg Comey gisteren op staande voet. 'Deze zaak kan het einde betekenen voor een president", schrijft The New York Times in een scherp redactioneel commentaar.

Het ontslag komt op het moment dat het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen gestaag vordert. De eerste dagvaardingen zijn verstuurd naar voormalige medewerkers van de ontslagen veiligheidsadviseur Michael Flynn. En vandaag zou Comey worden gehoord over wereldwijde bedreigingen.

De ontslagbrief AP

Amerikaanse media denken dat Comey's ontslag met dat Rusland-onderzoek te maken heeft. Maar het Witte Huis benadrukt dat het bezorgd is over het slecht uitgevoerde onderzoek naar Hillary Clinton en dat het publieke vertrouwen in de FBI moet worden hersteld.

Kort voor de verkiezingsdag op 4 november gaf Trump Comey nog een compliment voor zijn optreden in de zaak rond Clinton. "Daar is moed voor nodig. Hij zet het onderzoek toch door, ondanks alle verzet om Clinton te beschermen voor gerechtelijke vervolging'', zei Trump toen.

Volgens Amerikanse media neemt Trump met het ontslag enorme risico's. De site Politico maakt nadrukkelijk de vergelijking met het Watergateschandaal dat president Nixon de kop kostte.

'Je moet meer dan 40 jaar teruggaan om een president te vinden die het aandurfde om een functionaris te ontslaan die midden in een onderzoek zat naar malversaties van zijn eigen campagne.' Dat was de speciale aanklager Archibald Cox, die door Nixon de wacht werd aangezegd.

Maar, concludeert The New York Times, tijdens Watergate was er ten minste een speciale aanklager die onderzoek deed naar de president. De Democraten pleiten daar weer voor. Het ontbreken van zo'n onderzoeker maakt dat het nu 'een nog hachelijker moment voor het land' is, zegt The Times.

De leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, spreekt van een "zeer grote fout" van Trump. Hij vindt dat er nu een echt onafhankelijk onderzoek moet komen naar de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen.

STER reclame