Aangepast

'Duitsers stemmen bij verkiezingen op het bekende'

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

Terwijl in heel Europa de sociaal-democraten van de politieke kaart worden geveegd, is in Duitsland de SPD nog steeds een grote partij.

Ook al is het enthousiasme over de nieuwe SPD-leider Martin Schulz weer wat getemperd; de partij staat er niet slecht voor in de peilingen. En zeker niet in de grootste Duitse deelstaat Noordrijn- Westfalen, waar komende zondag verkiezingen zijn.

De SPD heeft bijna onafgebroken geregeerd in de deelstaat en minister-president Hannelore Kraft is erg geliefd. Ook in de arme stad Gelsenkirchen in het Ruhrgebied.

'De deelstaat heeft niet meer geld om uit te geven'

Volgens directeur Karl-Rudolf Korte van de School of Governance komt dat omdat de Duitsers altijd kiezen voor iets wat ze al kennen. "Duitsers hebben liever het bekende dan het onbekende. Ambtsdragers worden meestal herkozen. Er moet heel veel gebeuren om weggestemd te worden."

Daarnaast rekenen kiezers partijen in Duitsland nooit af op wat ze verkeerd hebben gedaan. "De kiezers kijken vooral naar wie ze de macht voor de komende vier jaar toevertrouwen. Er wordt veel minder een balans opgemaakt."

Ik verwacht van de politiek dat ze ons steunt en niet tegenwerkt.

Kathrin De Blois

Toch is er ook steeds meer kritiek op de SPD. Bijvoorbeeld van jonge ondernemers die een bedrijf op poten willen zetten.

Kathrin De Blois (28) nam samen met haar broer het installatiebedrijf van haar vader over en heeft het gevoel dat de overheid hen tegenwerkt. "De ondernemer wordt niet meer gewaardeerd, maar wordt altijd meteen afgekeurd. De werknemers genieten veel meer aanzien."

De Blois moest iemand in dienst nemen om de gemeentelijke en landelijke bureaucratie te lijf te kunnen. "Ik verwacht van de politiek dat ze ons steunt en niet tegenwerkt. Als dat zou gebeuren, kan ik nog meer banen creëren."

'De politiek moet ons met rust laten'

De SPD zet zich in de deelstaat samen met de sterke vakbonden in voor behoud van banen in de zware industrie, ook al staat het haaks op de groene energie-politiek die bondskanselier Angela Merkel voor ogen staat.

Volgens Korte zet de SPD in op het beschermen van de grote industrie. "En veel minder op het kleinere, innovatieve en creatieve."

Het is een van de redenen dat de Freie Demokratische Partei (FDP) weer sterk in opmars is in Duitsland. Veel jonge ondernemers vestigen hun hoop op deze rechts-liberale partij.

De verkiezingen in Noordrijn- Westfalen zijn de belangrijkste graadmeter voor de Bondsdagverkiezingen op 24 september waar op dit moment de CDU van bondskanselier Merkel de grootste partij lijkt te zullen worden, gevolgd door de SPD.

De sociaal-democraten zijn sterk in Noordrijn-Westfalen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl