Aangepast

Nederlanders maken te weinig baby's

"Als we met z'n allen geen kinderen krijgen, dan verarmen we." Dat zegt econoom Robin Fransman in een reactie op de nieuwe geboortecijfers van het CBS. Daaruit blijkt dat Nederland verder vergrijst: er worden steeds minder kinderen geboren.

Veel vrouwen geven aan dat de onzekere economische situatie ertoe leidt dat er minder over kinderen wordt nagedacht. Sharon Meijer en haar partner Harm van de Ligt uit Zutphen willen graag een kind, maar durven het nog niet aan. "Dat ik nog niet echt een vaste baan heb, dat is wel een dingetje", zegt Sharon. "We redden het wel op één salaris. Maar ik wil na de bevalling niet eerst weer moeten solliciteren op een nieuwe baan."

Onze eigen overheid regelt ook vrij weinig voor jonge ouders op dit moment.

Phaedra Werkhoven, columniste

"Eigenlijk verrast het mij totaal niet", zegt journaliste Phaedra Werkhoven. Ze schrijft over vrouwen, moederschap en gezin, onder andere in een column in de Telegraaf. "Als ik er nu aan zou moeten beginnen, dan is dat best wel lastig. Je moet een huis zien te vinden, de economische omstandigheden zijn niet fantastisch en onze eigen overheid regelt ook vrij weinig voor jonge ouders op dit moment."

De onzekere arbeidssituatie is een veelgehoord argument. Volgens econoom Fransman heeft de overheid hier een rol in. "Zo lang wij via de overheid de jongeren voor de pensioenen en de zorg van ouderen laten betalen, lijkt mij dat het kindertal ook echt een overheidstaak is. Want als er niet voldoende kinderen zijn, dan gaat die zorg en pensioen ook steeds zwaarder drukken."

Een samenleving die van kinderen maken een financieel risico maakt, dat is een samenleving die uiteindelijk sterft.

Robin Fransman, econoom

Hoeveel kinderen zijn nou precies nodig? Volgens de econoom ongeveer 2,1 kind per vrouw gemiddeld. "Dus dat betekent sommigen 1, sommigen 3, dat heb je nodig, dan blijft het stabiel."

In Europa als geheel overlijden al sinds 2015 meer mensen dan er kinderen worden geboren. Vooral Duitsland, Italië en Roemenië is deze trend sterk. Alleen dankzij migratie stijgt het inwonersaantal nog. Maar volgens econoom Fransman ziet de trend er slecht uit. "In Duitsland en Oost-Europa gaat de krimp razendsnel."

Robin Fransman heeft zelf naar eigen zeggen zijn bijdrage wel geleverd. "Ik heb er drie. Nee, aan mij ligt het niet."

Moet de overheid kinderen krijgen stimuleren?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl