Aangepast

'Een lokale Wilders, dat ben ik al zeven jaar in doen en laten'

Peter Frans Koops zit namens de Spakenburgse Vrijheidspartij in de gemeenteraad van Bunschoten. Met zijn partij stemde hij onlangs over het voorstel om verder te gaan onder de vlag van de PVV. Het voorstel werd aangenomen.

Hiermee komt een langgekoesterde wens van Koops uit. "In 2009 ben ik een andere partij uitgezet. Toen dacht ik, ik ga verder met een rechts-conservatieve partij die op de PVV lijkt. De verkiezingen daarna in 2010 wilde ik hier lokaal met een PVV beginnen. Dat lukte nog niet. In 2014 ook niet. Nu lijkt het te gaan lukken."

Overstap

Vorige maand maakte de PVV al bekend dat de partij in zestig gemeenten mee wil doen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Uit een rondgang van Nieuwsuur en de NOS blijkt dat in die gemeenten zeven partijen overwegen om verder te gaan als PVV-fractie.

Eén van die gemeenten is Bunschoten. Daar stemden bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen ruim 13 procent van de kiezers op de PVV.

Mijn carrière als docent is onder spanning komen te staan.

Peter Frans Koops

Koops was in 2015 al kandidaat namens de PVV tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Sinds hij openlijk de PVV steunt wordt hij regelmatig vergeleken met de leider van de PVV. "Een lokale Wilders, dat ben ik al 7 jaar in mijn doen en laten."

Daar heeft hij ook offers voor moeten maken. "Mijn carrière als docent is onder spanning komen te staan. Ik heb momenteel moeite om te solliciteren. Als men mijn naam zoekt op Google, dan zeggen ze al snel vanuit de directie: Dat is een PVV'er, dat geeft moeilijkheden met moslims in de klas."

'Ik zie Wilders als een soort profeet'

Hoewel Koops wordt gezien als lokale Wilders, is hij niet met alle standpunten van hem eens. Zo is hij tegen een verbod op de Koran.

De Koran moet juist bestudeerd worden. "Je moet kijken wat erin staat in plaats van het te verbieden. Op scholen zou je het bij maatschappijleer of godsdienst moeten behandelen, maar je moet niet meteen de Koran verbranden, dat kun je altijd later nog doen."

Ook in Etten-Leur, Purmerend, Hulst, Enschede en Almelo overwegen partijen een overstap naar de PVV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl