Aangepast

Amerikaanse wetenschap in verzet: we voelen ons bedreigd

Amerikaanse wetenschappers gaan morgen in tientallen steden de straat op om te demonstreren tegen het beleid van president Donald Trump.

Met de March for Science protesteren wetenschappers tegen de miljarden die Trump wil bezuinigen op wetenschappelijk onderzoek. De Amerikaanse wetenschap slaat alarm, ook in Princeton waar de Nederlandse wetenschapper Robbert Dijkgraaf werkt.

"De sfeer hier op het instituut is een soort immuunrespons. Het afweersysteem van de wetenschap gaat aan. We voelen ons bedreigd", zegt Dijkgraaf, directeur van het Institute for Advanced Study van Princeton.

'De kernwaarden van de wetenschap worden ter discussie gesteld'

Bij de ministeries van Energie en Milieu is sinds Trump president is alle informatie over wetenschappelijk onderzoek over klimaatverandering verdwenen. Ook is onder het kopje 'milieu' op de website daarover niets meer te vinden.

Dat was voor Marco Visser, postdoctoraal onderzoeker bij het Princeton Environmental Institute, de druppel. "Collega's bij overheidsinstituten hebben mails gekregen waarin ze verboden wordt hun onderzoeksresultaten te delen op sociale media of er met de media over te spreken", vertelt hij terwijl hij druk werkt aan een protestbord waarop staat science is truth.

Hij loopt morgen mee met de protestmars. "Als de president en zijn regering alternatieve feiten naar buiten mogen brengen, maar wetenschappelijk onderbouwde feiten niet, dan moeten we echt de grens trekken. Dan kan je niet meer stilzitten."

Zo kwam Einstein hier terecht in 1933 toen Hitler Joodse wetenschappers verbanden.

Robbert Dijkgraaf

Ook Dijkgraaf gaat protesteren. "Mijn instituut heeft altijd als missie gehad een vluchtheuvel te zijn voor wetenschappers die in eigen land niet de mogelijkheid hadden onderzoek te doen. Zo kwam Einstein hier terecht in 1933 toen Hitler Joodse wetenschappers verbanden."

Dijkgraaf trekt de vergelijking met wat er in de jaren 50 gebeurde in de VS. Het was de periode van de Koude Oorlog, er was toen angst voor de Sovjet Unie, het communisme en wetenschappers werden zonder bewijs verdacht gemaakt door de politiek.

Instituut als vluchtheuvel voor wetenschappers

En dus klimmen de wetenschappers op de barricades. Iets wat deze beroepsgroep normaal niet zo snel doet. Volgens Visser is dat misschien ook wel het probleem. We moeten eerder uit de ivoren toren komen om te vertellen wat we doen en waarom dat belangrijk is. Nu ons de mond wordt gesnoerd, laten we van ons horen. Ik hoop dat we nu het momentum krijgen en niet te laat zijn."

Amerikaanse wetenschappers in de tegenaanval

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl