Bij Tomingroep werken Hongaren, Bulgaren en Polen
Aangepast

Oost-Europese uitzendkrachten ingezet bij sociale werkbedrijven

Bij meerdere sociale werkbedrijven worden soms Oost-Europese uitzendkrachten ingezet voor werk dat bedoeld is voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur.

Sociale werkbedrijven, voormalige sociale werkplaatsen, mogen sinds 2015 geen nieuwe mensen met een beperking meer in dienst nemen. De overheid wil dat deze groep bij reguliere bedrijven of de overheid aan de slag gaat.

Maar bij veel sociale werkbedrijven is het werk er niet minder op geworden. Tomingroep in Hilversum huurt daarom Oost-Europese uitzendkrachten in.

"Het is enorm zonde dat werk voor mensen met een beperking nu wordt gedaan door Oost-Europeanen. Maar het is helaas niet anders: we hebben ook een financiële doelstelling die we moeten halen", zegt directeur Frank Oskamp.

We hebben kenbaar gemaakt bij de gemeente dat we werk over hebben.

Frank Oskamp, directeur

Volgens Oskamp is de gemeente Hilversum niet in staat om de juiste mensen aan te leveren. "We hebben kenbaar gemaakt bij de gemeente dat we werk over hebben."

De gemeente Hilversum bevestigt dat het niet goed lukt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die nu een uitkering krijgen, te bereiken.

Volgens brancheorganisatie Cedris is het inhuren van uitzendkrachten een noodgreep van sociale werkbedrijven om contractuele verplichtingen na te komen. Het zou alleen in uitzonderlijke gevallen voorkomen.

Miljoenentekorten

Daarnaast ontstaan er grote tekorten bij veel sociale werkbedrijven omdat subsidies teruglopen, maar het personeelsbestand niet. Het vorige kabinet wilde dat mensen met een arbeidsbeperking aan de slag gingen bij een gewone werkgever.

Maar ruim twee jaar later hebben weinig mensen de sociale werkbedrijf verruild voor een regulier bedrijf. Er werken nog steeds 90.000 mensen bij de werkbedrijven.

Het sociale werkbedrijf Stroomopwaarts in Maassluis

Het sociale werkbedrijf Stroomopwaarts in Maassluis kampt daardoor met een tekort van bijna twee miljoen euro. "De snelheid waarmee deze maatregelen zijn opgelegd en de verwachtingen die daarbij komen, zijn niet realistisch", zegt directeur Desiree Curfs.

Volgens haar kiezen maar weinig ondernemers ervoor om mensen met een beperking in vaste dienst te nemen. "Zeker niet in deze tijden; ondernemers hebben net een beetje lucht."

Ook bij Tomingroep merken ze dat er veel minder mensen ergens anders aan de slag gaan dan verwacht. Het leidt op termijn tot miljoenentekorten waar de gemeente volgens directeur Oskamp uiteindelijk voor zal opdraaien.

Oost-Europese uitzendkrachten ingezet bij sociale werkbedrijven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl