Nieuwsuur

De uitzending van 21 april

Aangepast
Nieuwsuur

Impact aanslag op Franse verkiezingen

In Frankrijk heeft zich na de schietpartij gisteravond op de Champs-Élysées een tweede verdachte gemeld bij de politie. Hij zou connecties hebben met de man die een politieagent doodschoot.

De angst in Frankrijk was groot dat er rond de verkiezingen een aanslag zou worden gepleegd. Het is de vraag wat de aanslag voor invloed heeft op de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen zondag. Kandidaten Fillon en Le Pen hebben hun campagne stilgelegd.

Problemen bij sociale werkbedrijven

Het was een van de hervormingen van het afgelopen kabinet: het sluiten van de sociale werkplaatsen voor nieuwe mensen met een arbeidsbeperking. En voor mensen die er al werkten, werd gezocht naar werk bij gewone bedrijven. Maar ruim twee jaar later piept en kraakt het in de sector.

De sociale werkplaatsen hebben miljoenentekorten, maar tegelijkertijd is er te veel werk. Sommige werkplaatsen huren zelfs Oost-Europese uitzendkrachten in voor werk dat bedoeld is voor de kwetsbare doelgroep.

In Nieuwsuur is Gea Lotterman van vakbond FNV te gast.

Amerikaanse wetenschap in de tegenaanval

Amerikaanse wetenschappers gaan morgen in tientallen steden de straat op om te demonstreren tegen het beleid van president Donald Trump.

Met de March for Science protesteren de wetenschappers tegen de miljarden die Trump wil bezuinigen op wetenschappelijk onderzoek. De Amerikaanse wetenschap slaat alarm.

In Nieuwsuur een reportage van correspondent Wouter Zwart die sprak met onderzoekers in Princeton, het kloppende hart van de wetenschap.