Nieuwsuur

'Verkiezingen maken brexit-onderhandelingen makkelijker'

Aangepast
EPA

Het kwam als een volslagen verrassing: om tien over twaalf kondigde de Britse premier Theresa May vandaag vervroegde verkiezingen aan. May, die premier Cameron opvolgde en zelf niet gekozen is, wil haar positie versterken.

Ze wil haar mandaat vergroten en steviger staan bij de onderhandelingen bij de onderhandelingen met de EU over de brexit. Nu heeft haar Conservatieve Partij slechts een kleine meerderheid in het Lagerhuis.

Britse premier May kondigt vervroegde verkiezingen aan

Volgens Rem Korteweg, lid van de Nederlandse brexit-commissie van de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken, maakt het de onderhandelingen met de Europese Unie makkelijker. "Als May de verkiezingen wint, zal ze sterker in haar schoenen staan en beter kunnen optreden tegen de eisen van de harde brexiteers."

Met een stevigere positie wil May op een aantal punten concessies doen, zegt Korteweg. "Zoals het afspreken van een overgangsperiode. De Europese Unie en het bedrijfsleven willen dat graag, de harde brexiteers niets. Met een sterker mandaat kan ze daar op leveren, wat de onderhandelingen ten goede komt."

Maar de grote obstakels in de onderhandelingen worden hier volgens Korteweg niet mee opgelost. "Al die lastige dossiers blijven lastig. Dit is slechts een van de puzzelstukjes om de brexit constructief en behapbaar te maken."

De verkiezingen in Groot-Brittanniƫ zijn op 8 juni. Het Lagerhuis moet wel nog akkoord gaan, daarvoor is een tweederdemeerderheid nodig in het parlement.

Bekijk het gesprek met Rem Korteweg in Nieuwsuur