Nieuwsuur

De uitzending van 18 april

Aangepast
Nieuwsuur

Premier May wil vervroegde verkiezingen Verenigd Koninkrijk

Het kwam als een volslagen verrassing: om tien over twaalf kondigde de Bitse premier Theresa May vandaag vervroegde verkiezingen aan. May, die premier Cameron opvolgde en zelf niet gekozen is, wil haar positie versterken. In het binnenland en ook bij de onderhandelingen met de EU over de brexit. Nu heeft haar Conservatieve Partij slechts een kleine meerderheid in het Lagerhuis.

De verkiezingen zijn op 8 juni. Het Lagerhuis moet wel nog akkoord gaan, daarvoor is een tweederdemeerderheid nodig in het parlement. In Nieuwsuur vanavond het laatste nieuws en een analyse van de beweegredenen en de positie van May. Te gast is Rem Korteweg van Clingendael.

'Klimaatkosten oneerlijk verdeeld'

Wat kost het Nederlandse klimaatbeleid en wie draait er op voor de kosten? En wat is de verdeling van de kosten tussen de armste, rijkste en huishoudens met een middeninkomen om ervoor de zorgen dat Nederland zich houdt aan het verdrag van Parijs? In dat verdrag is afgesproken dat de opwarming van de aarde tot twee graden beperkt moet blijven. Daarvoor zal de uitstoot van broeikasgassen in 2050 tot vrijwel nul moeten zijn teruggebracht.

In Nieuwsuur vanavond: hoe kunnen de kosten van klimaatbeleid eerlijk verdeeld worden?

Eritrea: twee werkelijkheden

Eritreeërs zijn de op een na grootste groep vluchtelingen in Nederland. Volgens de Verenigde Naties maakt het Eritrese regime zich schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid. Maar volgens de Eritrees-Amerikaanse activiste Sophia Tesfamariam zijn de Eritrese vluchtelingen die naar Nederland komen in werkelijkheid economische migranten.

Tesfamariam was een van de gasten bij de omstreden Eritrese conferentie in Veldhoven afgelopen vrijdag. Die werd door heftige demonstraties verboden. In Nieuwsuur vanavond een reportage met voor- en tegenstanders van het Eritrees regime.