Aangepast

'IS rekruteert gericht in Centraal-Azië'

De aanslagplegers op de nachtclub in Istanbul, de metro in Sint-Petersburg en afgelopen vrijdag met een vrachtwagen in Stockholm zijn alle drie afkomstig uit Kirgizië en Oezbekistan in Centraal-Azië. Hoe kan het dat aanslagplegers vaker uit die regio komen? 

Beide landen waren tot 1991 onderdeel van de Sovjet-Unie. Ondanks hun vrijheid zijn ze arm en nog altijd afhankelijk van Rusland. Het gevolg is dat veel Centraal-Aziaten wegtrekken of radicaliseren. 

"Er is veel armoede en ongelijkheid in die landen. Veel jonge mannen zitten in een uitzichtloze situatie", zegt Bob Deen, hoofd van de afdeling Oost-Europa, Kaukasus en Centraal-Azië voor de OVSE, de organisatie voor vrede en veiligheid in Europa. 

"Een deel van die jongeren vertrekt naar Rusland en radicaliseert daar. Dat zie je vrij veel. Maar je ziet ook dat IS heel gericht in Centraal-Azië aan het rekruteren is."

Daarnaast speelt het volgens Deen ook een rol dat er in de Centraal-Aziatische republieken een hard beleid wordt gevoerd tegen de islam. "De politieke systemen zijn seculier, dus de regeringen verzetten zich tegen de invloed van de islam. In Tadzjikistan zijn vorig jaar bijvoorbeeld baarden afgeschoren van zo'n 13.000 mannen."

Dat er aanslagen zijn gepleegd in Istanbul en Sint-Petersburg is geen toeval, zegt Deen. "In Turkije en Rusland wonen grote groepen arbeidsmigranten, in Rusland alleen al een miljoen. Daarnaast zijn beide landen actief in de strijd tegen IS."

Deen wijst erop dat het belangrijk is dat de regio in de gaten gehouden wordt. "Deze regio staat traditioneel niet hoog op de agenda, maar zou dat wel moeten staan."

Bekijk het gesprek met Bob Deen in Nieuwsuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl