Aangepast

De uitzending van 9 april

Aanslagen Egypte

Bij bomaanslagen op koptische kerken in het noorden van Egypte zijn in totaal zeker 36 doden gevallen. Tientallen mensen raakten gewond, meldt de Egyptische staatstelevisie. Terreurgroep IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.

In Nieuwsuur is Jos Strengholt te gast. Hij werkte tot voor kort als priester in Egypte. 

Immigratiebeleid Zweden 

De man die afgelopen vrijdag in de Zweedse hoofdstad met een vrachtwagen op winkelend publiek inreed, is vermoedelijk een afgewezen asielzoeker. De Oezbeek (39) doodde daarbij vier mensen. Hij werd kort na de aanslag opgepakt. 

Zweden heeft al jaren een ruimhartig immigratiebeleid en ontving vorig jaar alleen al 163.000 asielzoekers. Veel migranten komen terecht in voorsteden van Stockholm en Malmö, waar de situatie veelal uitzichtloos is. Bewoners voelen zich buitengesloten en zien weinig perspectief. 

Nieuwsuur bezocht de buitenwijk Husby in Stockholm, waar in december hevige rellen waren. 

ETA heeft laatste wapens ingeleverd 

Het is een conflict dat meer dan 50 jaar heeft geduurd en dit weekeinde zijn definitieve einde bereikt. De Baskische afscheidingsbeweging heeft zijn wapens ingeleverd. Vanaf nu gaat de militante beweging verder als ongewapende organisatie.

Het is een eenzijdige stap van de ETA, zonder een vredesakkoord met de Spaanse regering. Zes jaar lang onderhandelden onafhankelijke bemiddelaars met de beweging, onder wie Fleur Ravensbergen. Sinds 2011 was zij regelmatig in het Baskenland om vrede te bewerkstelligen. Vanavond is ze te gast in Nieuwsuur. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl