Nieuwsuur Buitenland Aangepast

Niet links, niet rechts: Macron is bovenal vernieuwend

AFP

Tijdens het tweede televisie-debat voor de Franse presidentsverkiezingen waren de ogen vooral gericht op de kandidaten Marine Le Pen en Emmanuel Macron. De twee gaan aan kop in de peilingen. 

Een jaar geleden gaf niemand Macron nog een kans. Hij werd lange tijd een 'hype' genoemd, maar na de schandalen van de conservatieve kandidaat Francois Fillon en het ineenstorten van de sociaal-democratische partij is die mening bijgesteld. De sociaal-liberaal is dé verassing van de Franse presidentsverkiezingen. 

Met zijn 39 jaar valt hij op tussen de oude politici van de traditionele partijen. Macron is jong, maar niet onervaren. Hij was eerder bankier, adviseur van president Hollande en minister van Economische Zaken. 

Macron op campagne AFP

Als kandidaat wil hij een open en modern Frankrijk. Niet links, niet rechts, maar vernieuwend. Hij is populair omdat hij zich verzet tegen de gevestigde politiek. 

"Het is een zekere vorm van populisme. Maar het is geen nationalistisch of extreem-links populisme. Het is een 'hoger populisme'", legt hoogleraar sociale wetenschappen Michel Wieviorka uit. "Daarmee bedoel ik dat hij hoogopgeleid is, hij gaat de discussie aan. Ook is hij niet anti-elitair, integendeel: hij behoort eerder tot de elite dan tot het gewone volk."​

Overtuigd Europeaan

Voor veel Fransen is Macron de kandidaat die voor de Europese Unie vecht en tegen het nationalisme. Leden van zijn pro-Europese beweging En Marche! voeren overal in het land campagne voor hem. 

"Hij is een overtuigd Europeaan", zegt Wieviorka. "Van alle kandidaten is hij degene die het Europese idee het meest aanhangt. Maar het is de vraag of hij ook de middelen heeft om Europa nieuw leven in te blazen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Niet links, niet rechts: Macron is bovenal vernieuwend

Nieuwsuur is een programma van

STER reclame