Aangepast

Hulptekort: hongerend Somaliland moet vooral zichzelf helpen

"Dit is de ergste droogte die ik ooit heb meegemaakt. Ik heb zelf kinderen. Als vader doet me dit heel erg veel pijn." Dokter Yusuf Dirir werkt in het enige ziekenhuis in het oosten van Somaliland, een gebied met twee miljoen inwoners. Wie hier hulp zoekt, moet eerst de lange reis naar de kliniek zien te overleven.

Miljoenen Somaliërs zijn verzwakt door de voedselcrisis in het land. Oogst na oogst is mislukt door droogte. De veestapel is gehalveerd, dieren zijn bezweken aan watergebrek, honger en de hitte. Voor de mensen ziet het er niet veel beter uit.

Internationale hulporganisaties proberen de beperkte voorraden naar de mensen in nood te brengen. Maar het blijkt steeds te weinig. Bij het verdelen van de hulpgoederen breken regelmatig vechtpartijen uit.

"Andere landen hebben prioriteit gekregen, zoals Syrie, Irak en Afghanistan", zegt dokter Yusuf Dirir. "Daar is alle hulp heen gegaan."

Het resultaat: grote tekorten. En dus moeten de inwoners van Somaliland voorlopig vooral zichzelf helpen.

Als binnenkort de regens niet komen, dan zullen ook de laatste waterputten droogvallen, zegt een groepje jongemannen die hun kamelen verzorgen. "Als we water omhoog blijven halen, dan is het over vijf dagen op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl