Nieuwsuur

Hulptekort: hongerend Somaliland moet vooral zichzelf helpen

Reuters

"Dit is de ergste droogte die ik ooit heb meegemaakt. Ik heb zelf kinderen. Als vader doet me dit heel erg veel pijn." Dokter Yusuf Dirir werkt in het enige ziekenhuis in het oosten van Somaliland, een gebied met twee miljoen inwoners. Wie hier hulp zoekt, moet eerst de lange reis naar de kliniek zien te overleven.

Miljoenen Somaliërs zijn verzwakt door de voedselcrisis in het land. Oogst na oogst is mislukt door droogte. De veestapel is gehalveerd, dieren zijn bezweken aan watergebrek, honger en de hitte. Voor de mensen ziet het er niet veel beter uit.

Internationale hulporganisaties proberen de beperkte voorraden naar de mensen in nood te brengen. Maar het blijkt steeds te weinig. Bij het verdelen van de hulpgoederen breken regelmatig vechtpartijen uit.

Opeenstapeling problemen

De crisis in Somalië is een opeenstapeling van problemen: droogte, minder hulp, terreur en gevaar.

- Het is er al drie jaar achtereen extreem droog. Oogsten zijn mislukt, rivieren zijn drooggevallen, waterputten zijn leeg. Mensen en dieren komen om van honger en dorst. 

- Er komt aanmerkelijk minder hulp binnen. De VS en Europa hebben de gebieden minder prioriteit gegeven.

- Dat komt ook doordat delen van Somalië onder controle zijn van terreurbeweging al-Shabaab. Dat maakt het voor internationale hulporganisaties, zoals het Rode Kruis, gevaarlijk. En rijke landen staan niet te trappelen om een terreurorganisatie te helpen, ook al is het om honger te bestrijden.

"Andere landen hebben prioriteit gekregen, zoals Syrie, Irak en Afghanistan", zegt dokter Yusuf Dirir. "Daar is alle hulp heen gegaan."

1/2Hongerend Somaliland moet vooral zichzelf helpen
2/2'Hier zijn de kinderen op sterven na dood'

Het resultaat: grote tekorten. En dus moeten de inwoners van Somaliland voorlopig vooral zichzelf helpen. 

Als binnenkort de regens niet komen, dan zullen ook de laatste waterputten droogvallen, zegt een groepje jongemannen die hun kamelen verzorgen. "Als we water omhoog blijven halen, dan is het over vijf dagen op."