Nieuwsuur

'Rock-'n-roll kun je ook Chuck Berry noemen'

Nieuwsuur

Hij was een van de uitvinders van rock-'n-roll, zwarte slang voor dé daad, maar wisten de blanke dj’s veel. Een mengsel van blues en country muziek, en dan twee keer zo snel zodat je er op kon dansen. Volgens John Lennon kon je rock-'n-roll net zo goed Chuck Berry noemen. De Amerikaanse muzieklegende overleed gisteren op 90-jarige leeftijd.

Begin jaren vijftig ontstond de muziek in kleine zaaltjes met zwart publiek. Vanaf midden jaren vijftig verscheen de rock-'n-roll ook op de plaat, op 45 toeren in de jukebox en bleek het de perfecte soundtrack voor de opgroeiende kinderen van de blanke middenklasse. 

Tot afgrijzen van hun ouders. Berry was zwart al deed hij wel concessies, zo veranderde hij in het nummer 'Johnnie B. Goode' de 'colored boy' in 'country boy'. Want aan een blank publiek kon hij nu eenmaal meer platen verkopen.

Zijn eerste rock-'n-roll-nummer was 'Maybelline' en er zouden er nog honderden volgen. Anders dan Elvis Presley schreef Chuck Berry zijn eigen nummers. Hij is geroemd om zijn schrijverskwaliteiten onder meer door Bruce Springteen. Aan zijn royalties hield hij een goede boterham over.

Berry draaide drie keer de gevangenis in: voor een roofoverval als tiener, voor seks met een minderjarige en voor belastingontduiking. Volgens Berry was er sprake van racisme.

Zijn muzikale kwaliteiten staan buiten kijf, als innovator, als songwriter, als inspirator en als performer. Zo vond hij ook de 'Duckwalk' uit, die ter inspiratie diende voor de moonwalk van Michael Jackson.

Jan Akkerman over Chuck Berry

The Beatles en the Roling Stones en velen hebben Berry geroemd. Rolling Stone-gitarist Keith Richards was een ongelooflijke fan maar botste met Berry tijdens de repitities voor een all-star concert. Berry legt Richards dan uit hoe je 'Oh Carol'speelt, een nummer dat de Stones duizend keer gespeeld hebben, maar dat Berry schreef. 

Richards werd woest, maar legde zich erbij neer. Aan het eind van het nummer toont hij toch een gelukzalige glimlach: de fan in hem is sterker dan de macho.

De rock-'n-roll-hemel is dit weekend dus weer een bewoner rijker. Eentje waar allen die hem voorgingen (zoals Jimi Hendrix, Jim Morrison, Kurt Cobain, John Lennon, Amy Winehouse, Janis Joplin, Michael Jackson, Prince en David Bowie) de rode loper voor zullen uitrollen en een stapje opzij zullen doen. Zonder Berry waren zij er niet geweest. 

'Rock-'n-roll kun je ook Chuck Berry noemen'