Nieuwsuur

Machtigste man ontmoet machtigste vrouw ter wereld

Reuters

De machtigste man ter wereld kreeg vandaag de machtigste vrouw ter wereld op bezoek. En dat was niet op voorhand een prettige kennismaking. Een ontmoeting tussen twee totaal verschillende karakters: de impulsieve Trump en de bedachtzame Merkel.

De Amerikaanse president Donald Trump bekritiseerde eerder het ruimhartige vluchtelingbeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Op twitter toonde hij zich boos dat Time Magazine niet hem, maar Merkel had gekozen tot persoon van het jaar. "De persoon die Duitsland kapot maakte." Omgekeerd oordeelde Merkel hard over Trump's per decreet afgekondigde inreisverbod. 

Meer geld naar defensie

Bondskanselier Merkel heeft herhaald dat Duitsland meer geld zal uitgeven aan defensie. Ze verzekerde president Trump dat Berlijn in 2024 het streefgetal van 2 procent van het bruto binnenlands product voor defensie haalt. De extra uitgaven voor het Duitse leger zijn vooral gericht op de dreiging van IS en Rusland.

In februari verklaarde de Duitse minister van Financiën Schäuble al dat de militaire uitgaven omhooggaan.

De regering-Trump dringt er al een tijd bij de Europese NAVO-partners op aan meer geld te besteden aan defensie. Minister Mattis zei eerder dat Amerika de betrokkenheid bij de NAVO zal verminderen als de bondgenoten niet evenredig bijdragen aan de alliantie. Hij benadrukte wel dat de VS de NAVO trouw blijft. 

Op een gezamenlijke persconferentie met Merkel bedankte Trump de Duitsers voor hun inspanningen in Afghanistan. Meer dan 50 Duitse militairen kwamen om bij missies in dat land. Hij zei ook dat NAVO-landen Amerika nog veel geld verschuldigd zijn van afgelopen jaren.

'Veel landen zijn ons nog geld verschuldigd van de afgelopen jaren'

Hij en Merkel spraken ook over andere zaken, zoals de wereldeconomie. Beiden waren het er over eens dat het handelsbeleid fair moet zijn, maar Merkel en Trump hebben verschillende opvattingen over bijvoorbeeld handelsovereenkomsten. Duitsland wil die graag in Europees verband afsluiten, terwijl de regering-Trump dat bilateraal wil doen.

Angela Merkel op bezoek bij Donald Trump

Duitsland is een grote investeerder in de VS. Het heeft een handelsoverschot van 270 miljard euro en heeft dus veel te verliezen als er Amerikaanse importheffingen komen. Duitsland is goed voor 750.000 arbeidsplaatsen in de VS.

Merkel op bezoek bij Trump