1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Aangepast

ChristenUnie: meer bereiken door minder Bijbel

Wat wil de ChristenUnie?

De ChristenUnie heeft het imago van een degelijke en een tikkeltje grijze partij. Met een scherper profiel probeert de nieuwe lijsttrekker Gert-Jan Segers dat te veranderen.

Hij weet seculiere politici voor zijn christelijke plannen te winnen door niet met de Bijbel te zwaaien, maar bijvoorbeeld op mensenrechten te wijzen. Zo overtuigde hij de PvdA en GroenLinks om seks met gedwongen prostituees strafbaar te stellen.

Meer plannen uit het nieuwe programma: twee miljard extra naar defensie, geen verbod op rituele slacht maar wel op boerka’s. Ook moeten er straffen komen op het verspreiden van seksfoto’s. En voor het eerst schrijft het verkiezingsprogramma niet meer voor wie er wel en niet met elkaar mogen trouwen.

CU-lijsttrekker Gert-Jan Segers stelt zich voor

Toen Segers voor het eerst mocht stemmen, stond hij zelf ook op de kieslijst. "In Leeuwarden, weliswaar voor een andere partij, de SGP. Volgens mij had ik iets van 25 stemmen, dat vond ik heel bijzonder."

In zijn studententijd wisselde hij van partij. "Ik ging toen meer zelf nadenken. En dat ging over vrijheid. Vrijheid die je voor jezelf wilt hebben, moet je anderen in dezelfde mate gunnen. Dat was niet het geval bij de SGP."

In Egypte - waar hij zeven jaar werkte als zendeling - werden die ideeën versterkt. "Daar heb ik gezien hoe onrechtvaardig het is als er onderscheid wordt gemaakt tussen geloofsovertuigingen. Als wij de vrijheid hebben om een kerk te bouwen, moeten moslims ook de vrijheid krijgen om een moskee te bouwen."

De afgelopen vier jaar gaf de ChristenUnie steun aan de grote hervormingen van het kabinet. "Er zijn daarbij keuzes geweest, die ik heftig vond. Maar toch was het nodig. Het was ook belangrijk om een politieke crisis te voorkomen in een tijd van economische crisis. We moesten verantwoordelijk zijn."

Peilingen

De ChristenUnie schommelt al jaren rond de vijf zetels.

Een samenvatting van het gesprek met ChristenUnie-lijsttrekker Segers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl