CDA: 'tijd voor moreel leiderschap'

Het CDA in anderhalve minuut

De sterke middenpartij Christen-Democratisch Appèl levert de afgelopen decennia de premier: Dries van Agt, Ruud Lubbers en Jan-Peter Balkenende. Tot 2010, de verkiezingen verlopen dramatisch en de partij wordt gehalveerd.

Toch neemt het CDA plaats in een kabinet met VVD en gedoogpartner PVV. Maar binnen anderhalf jaar loopt de samenwerking op de klippen. Bij de volgende verkiezingen is er opnieuw een historisch dieptepunt. De gloednieuwe lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma haalt slechts dertien zetels.

Voor de verkiezingen van 2017 haalt de partij het oude stokpaardje 'normen en waarden' weer van stal. Er moet "moreel leiderschap" komen. Dat moet bereikt worden met maatschappelijke dienstplicht en een minister voor Familie en Gezin.

CDA-lijsttrekker Sybrand Buma stelt zich voor

Deze verkiezingen zijn de tweede keer dat Sybrand Buma, zoals hij zichzelf noemt, de lijst van zijn partij trekt. Volgens hem gaat het deze verkiezingen vooral om visie. "Ik weet dat mensen groten zorgen hebben die je niet met kortetermijn-antwoorden kunt beantwoorden. Dus ik ben van de lange termijn en de visie vooruit. Als mensen dat herkennen ben ik tevreden."

Buma - uit een geslacht van burgemeesters en bestuurders - droomt inmiddels zelf van meer dan het fractievoorzitterschap: hij wil premier worden. In de peilingen staat zijn CDA op vier zetels winst, virtueel de derde partij van Nederland.

CDA-lijsttrekker Sybrand Buma in Nieuwsuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl