1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Aangepast

GroenLinks: van geitenwollensokken naar volle zalen

GroenLinks in anderhalve minuut

Na een electoraal dieptepunt bij de vorige verkiezingen is GroenLinks bezig met een opmars. Met de nieuwe lijsttrekker Jesse Klaver trekt de partij van voorheen geitenwollensokken-dragers ineens volle zalen.

Een beetje kopieergedrag wordt daarbij niet geschuwd. De 30-jarige Klaver stroopt net als de Canadese premier zijn mouwen op en heeft hetzelfde motto als de Amerikaanse oud-president Barack Obama: 'Tijd voor verandering'.

Veranderen wil GroenLinks zeker. De belastingen moeten omhoog door arbeid goedkoper te maken en milieuvervuiling zwaarder te belasten. Ook wil GroenLinks meer geld naar zorg en onderwijs en de inkomensongelijkheid aanpakken. Tegenstanders noemen de plannen radicaal en zelfs 'ontwrichtend'.

GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver stelt zich voor

Jesse Klaver is al van jongs af aan bezig met de politiek. "Ik vond het altijd flauw dat ik niet mocht stemmen. De eerste keer dat ik wel mocht, vond ik dus heel bijzonder. Ik stemde op Femke Halsema."

Op zijn twintigste werd hij lid van Dwars de jongerenorganisatie van GroenLinks. Bijna tien jaar later volgde hij Bram van Ojik op als partijleider.

Als lijsttrekker van GroenLinks heeft hij de ambitie uitgesproken om premier van Nederland te worden. Premier van alle Nederlanders. "Het eerste wat ik zou doen is zeggen dat iedereen er in dit land bijhoort. Niemand hoeft zich zorgen te maken om weggestuurd te worden of anders behandeld te worden. Dat is de belangrijkste taak van de politiek."

In de peilingen staat GroenLinks op 17 zetels. Dat is meer dan vier keer zoveel als de partij momenteel in de Tweede Kamer heeft.

Samenvatting gesprek Jesse Klaver in Nieuwsuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl