Aangepast

Denk: anti-discriminatie, opstandig en op het randje

Denk in anderhalve minuut

Bijna twee jaar geleden richtten de Turks-Nederlandse Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk de partij Denk op. Daarvoor zaten ze in de fractie van de PvdA. Maar toen minister Lodewijk Asscher kritiek had op Turkse organisaties in Nederland, kwamen de twee in opstand.

Denk werd populair bij Nederlanders met een migrantenachtergrond. De Marokkaanse Nederlander Farid Azarkan sloot zich aan, net als de Surinaamse Nederlander Sylvana Simons. Zij stapte al snel weer op door - naar eigen zeggen - de polariserende stijl van de partij.

Op sociale media valt de partij collega-Kamerleden persoonlijk aan in zelfgemaakte filmpjes. Kamervoorzitter Khadija Arib noemde de manier waarop ze opereren eerder "Kamerlid onwaardig."

Denk-lijsttrekker Tunahan Kuzu stelt zich voor

Anti-discriminatie

Het belangrijkste partijpunt is de aanpak van discriminatie. Er moet een racismepolitie komen en een speciaal register voor mensen die discrimineren, die vervolgens niet meer voor de overheid mogen werken.

Kuzu pleit onder meer voor een 'contacttaakstraf' om discriminatie tegen te gaan. Hij zegt dat hij het goed had gevonden als PVV-leider Wilders na zijn veroordeling voor zijn minder-minder-uitspraak was gaan "stofzuigen in een moskee of theeschenken in een Marokkaans theehuis." Juist het contact met andere bevolkingsgroepen kan discriminatie verminderen, zegt Kuzu.

Volgens Kuzu zijn dit de belangrijkste verkiezingen van het millennium. "Rechts-extremisme dreigt te winnen van de gematigde koers in Europa. Die partijen halen moed uit wat er in de Verenigde Staten gebeurt. Wij moeten voorkomen dat hier hetzelfde gebeurt."

De steun voor Denk valt moeilijk te peilen omdat er niet genoeg mensen met een migrantenachtergrond meedoen aan opinieonderzoek: de Peilingwijzer komt uit op één zetel. De partij zelf hoopt op vijf zetels.

Bekijk hieronder het gesprek met Tunahan Kuzu in Nieuwsuur:

Het uitgebreide gesprek met Tunahan Kuzu

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl