Nieuwsuur
ANP

"Als door mijn beweringen iets verkeerd is overgekomen dan betreur ik dat. De belangen van ouderen zijn bij 50Plus hartstikke veilig." Lijsttrekker Henk Krol biedt in Nieuwsuur de kiezers zijn excuses aan voor de verwarring die hij heeft veroorzaakt.

Deze week ontstond veel commotie nadat Krol had gezegd dat de AOW-leeftijd zonder problemen terug kan naar 65 jaar.

Toen hem werd gevraagd naar de dekking, moest hij toegeven dat het alleen kan als de AOW-uitkering niet langer is gekoppeld aan de gemiddelde loonstijging. Dat zou een daling hebben betekend voor de koopkracht van ouderen, maar volgens Krol was het "een kwestie van kiezen tussen twee kwaden."

Verkeerd geformuleerd

Volgens partijvoorzitter Jan Nagel heeft lijsttrekker Henk Krol het AOW-standpunt van zijn partij verkeerd geformuleerd. "Dat heeft tot misverstanden geleid", zei Nagel. Volgens financieel woordvoerder van de partij Martin van Rooyen houdt iemand met AOW in 2021 netto 500 euro over. "Vanaf dat moment is dat per jaar." 

Afgelopen dagen vielen bijna alle partijen over Krol heen. De lijsttrekkers Sybrand Buma, Alexander Pechtold, Lodewijk Asscher en Emile Roemer verweten Krol dat hij gepensioneerden extra aanpakte, om zo de verlaging naar 65 te kunnen betalen. 

"De suggestie dat wij geld weghalen bij ouderen is te laag voor woorden.", noemt Krol deze aanval. "Iedereen weet dat dat onmogelijk aan ons toegerekend kan worden."

Krol biedt excuses aan voor verwarring AOW-standpunt

STER reclame