VNL: grofgebekt en anti-establishment

Wat wil VoorNederland (VNL)?

Grofgebekt en anti-establishment; met Roos heeft VNL een opvallende lijsttrekker binnengehaald. Eerder was hij PowNed-verslaggever en initiatiefnemer van het Oekraïne-referendum, waarmee hij - naar eigen zeggen - parlementaire geschiedenis schreef.

Vaak wordt gezegd dat VNL een soort PVV-light is. Op het gebied van immigratie klopt dat ook. VNL wil volgens Australisch model alleen "kansrijke mensen" binnenlaten. Voor asielzoekers is geen plaats, die moeten worden opgevangen in de regio.

Maar VNL is meer dan alleen een partij van afgevallen PVV'ers, benadrukt Roos. "Ik heb nooit PVV gestemd, en ook nooit gewild. Ik ben rechts-liberaal en geen linkse boze man. Er zitten wel een aantal mensen bij die bij de PVV hebben gezeten, maar die zijn niet voor niks weggegaan."

VNL-lijsttrekker Jan Roos stelt zich voor

Roos twijfelt niet over de politieke koers die Nederland moet varen. "Nederland moet rechtser worden. Politieke correctheid is het grootste probleem van dit land. We mogen niet eens meer zeggen waar de problemen zitten."

"Immigratie per direct aanpakken en de grenzen sluiten." Dat is de hoogste prioriteit van VNL-lijsttrekker Jan Roos vertelt hij tegen Nieuwsuur. Hij wil met VoorNederland zorgen voor meer veiligheid, minder belastingen, minder immigratie en minder Europese Unie in Nederland. "Daar zetten wij op in."

Nieuwe premier?

Jan Roos heeft zich als een van de weinige lijsttrekkers niet opgeworpen als de nieuwe premier van Nederland, maar dat zou gezien de peilingen ook niet realistisch zijn.

Al rekent Roos nog steeds op zo'n drie a vier zetels. In de peilingen staat de partij vooralsnog op op nul zetels.

Bekijk hieronder het gesprek met Jan Roos in Nieuwsuur.

Interview met Jan Roos in Nieuwsuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl