ANP XTRA
Aangepast

Verwarring over nieuwe personeelsnorm verpleeghuizen

In verpleeghuizen heerst grote onduidelijkheid over de nieuwe tijdelijke personeelsnorm, blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur langs tien verpleeghuizen. Volgens de nieuwe regels moeten er tijdens "intensieve zorgmomenten minimaal twee zorgverleners beschikbaar zijn". Het is niet duidelijk wat dat in de praktijk betekent.

Hoogleraar patiëntgerichte innovatie, Jan Kremer, die de regels namens het Zorginstituut Nederland heeft ontwikkeld, legt uit: "Per groep moeten er twee verzorgenden beschikbaar zijn om zorg te leveren. Wie dat zijn, hangt af van de verschillende verpleeghuizen."

De norm is voor mij op meerdere manieren te interpreteren.

Ismay Kremers

Voor Ismay Kremers, bestuurder van de kleine zorginstelling Vredewold in Leek, is het niet duidelijk wat dat betekent. "De norm is voor mij op meerdere manieren te interpreteren. Moeten er twee begeleiders tegelijk aanwezig zijn? Of eentje achter de hand?"

Verder is het onduidelijk hoe groot de groep bewoners mag zijn. In de praktijk varieert de groepsgrootte per verpleeghuis.

Ook bij Humanitas, een grote zorginstelling in Rotterdam, hebben ze veel vragen. "Intensieve zorgmomenten zijn er niet alleen tussen 08.00 en 09.00 uur, maar dat is 24 uur per dag. Als er de hele dag twee collega's aanwezig moeten zijn met een goed opleidingsniveau, dan vraag je ontzettend veel. De praktijk sluit hier niet aan op de theorie", zegt Bestuurder Gijsbert van Herk.

Met opzet zit er vaagheid in de norm om de ruimte te creëren die nodig is.

Hoogleraar Jan Kremer

Volgens hoogleraar Kremer is er bewust gekozen voor een vage norm. "We hebben niet gekozen voor die simpele norm van twee op acht. De verschillen tussen de cliënten en zorgorganisaties zijn daar te groot voor. Met opzet zit er vaagheid in de norm om de ruimte te creëren die nodig is. Mensen op de werkvloer weten het beste wat er nodig is in welke situatie."

'Met opzet zit er vaagheid in de norm'

Alle 250.000 medewerkers in de verpleeghuiszorg moeten sinds 13 januari voldoen aan het 'Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg'. De regels zijn niet vrijblijvend: de Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat per 1 maart controleren of verpleeghuizen zich eraan houden. Zo niet, dan kunnen er sancties volgen.

De personeelsnorm voor de verpleeghuiszorg is tijdelijk. Uiterlijk eind 2018 moet er een definitieve norm komen, die de sector zelf bepaalt.

In Den Haag reageren verschillende politieke partijen kritisch op de nieuwe tijdelijke personeelsnorm voor verpleeghuizen.

Verwarring over nieuwe personeelsnorm verpleeghuizen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl