Aangepast

'Ik ben bang dat iedereen straks een hoofddoekje draagt'

Henk Kooiman (72) uit Lekkerkerk is dol op oer-Hollandse muziek. Hij is lid van het shantykoor De IJsselmannen uit Ouderkerk aan den IJssel dat iedere week bij elkaar komt om oude zeemansliederen te zingen.

Hij en zijn vrouw Janny hebben het goed. Ze hebben een vrijstaand huis, een caravan en een boot. Vluchtelingen of migranten kennen ze eigenlijk niet. Toch maken zij zich zorgen over de komst van vluchtelingen. "Hier in de polder hebben we nog geen enkele moskee. Ook zijn er niet veel moslims, wel een paar vluchtelingen. Wij hebben er geen last van. Nog niet. Maar we willen het in de toekomst niet hebben."

Daarom stemmen Henk en Janny bij de komende verkiezingen op de PVV. "Er is maar één partij die dat kan voorkomen."

Hoe gaat het met Nederland?

"Niet zo goed. De politiek verandert en er komen heel veel mensen binnen. Sommige mogen ook binnenkomen, maar er komen heel veel mensen achteraan die meeliften en die er bijna niet meer uit te krijgen zijn. Dat wordt een probleem. Hier in de polder hebben wij daar minder last van dan in de stad."

"Maar kans bestaat dat zij rottigheid gaan uithalen, die mensen moeten ook leven. Dat schiet niet op. We zijn een klein landje, en we kunnen niet de hele wereld opvangen. Op televisie lijkt dat wel zo. Bijna alle nieuwsberichten gaan over die cultuur en mensen die daarmee bezig zijn. Als ik dat hoor, denk ik waar zijn we mee bezig."

Waar bent u bang voor?

"Ik denk dat als je heel veel van dat soort mensen krijgt dat ze hun eigen wetten hier gaan invoeren. We zijn een democratisch land, dus de meeste stemmen gelden. En met die mensen gaat het wel heel erg hard. De Nederlandse bevolking stagneert een beetje, er worden minder kinderen geboren. Die mensen die nu binnenkomen hebben veel meer kinderen. Dat geeft dat geloof ook aan. Dus je krijgt een tijd dat moslims de meerderheid vormen."

"Straks loopt iedereen in Nederland met hoofddoekjes rond. En misschien nog wel gekker. Dat je straks misschien niets meer mag doen. Misschien is dat een beetje zwaar gedacht, maar die kans kan er inzitten. Dat baart mij zorgen. Niet zozeer voor ons, maar voor de kinderen en kleinkinderen."

Staat de Nederlandse cultuur onder druk?

"Nu nog niet zo erg. Maar wel als we verder gaan met iedereen binnenlaten, terecht of onterecht. Ik erger mij wel aan de zwartepietendiscussie. Het gaat over een kinderfeest, waarom moeten ouderen zich daar mee bemoeien. Kinderen van die mensen vinden het ook hartstikke leuk."

"Het Suikerfeest wordt toch ook gevierd, daar gaan wij toch ook niet tegen in", vult Janny aan. "Straks worden al onze feesten aan de kant geschoven en komen die van hen naar voren. Daar ben ik bang voor."

"Het kerstfeest is ook al een discussie geworden", zegt Henk.

Op wie gaat u stemmen?

"Vroeger stemden we D66, maar daar voelden we ons niet meer thuis. Nu stemmen wij PVV, al een paar jaar. Wij hopen dat er toch iemand is die verandering kan brengen", zegt Henk. "En die het durft te zeggen", zegt Janny. "We hopen dat Wilders veel stemmen krijgt, zodat hij kan doorgaan. Maar ja, of hij het redt?"

"Ik wil niet zeggen dat de PVV ideaal is, dat bestaat natuurlijk niet. Maar we kiezen voor de minst slechtste", zegt Henk.

Wat vindt u ervan dat de PVV alle moskeeën wil sluiten?

Dat is geen slecht idee als je er vlakbij woont. Ik weet niet of u wel eens op vakantie in Turkije bent geweest, maar dan word je niet blij van de herrie. Hier in de polder hebben we nog geen enkele moskee. Ook zijn er niet veel moslims hier, wel een paar vluchtelingen. Wij hebben er dus geen last van. Nog niet. We willen het in deze omgeving in de toekomst niet hebben."

'Ik ben bang dat iedereen straks een hoofddoekje draagt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl