Aangepast

'Ik hou niet van haatzaaierij, we moeten de ogen openen'

Sharon Peters studeert aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Ze is 25 jaar en ergert zich aan de haatzaaierij en het negatieve nieuws in Nederland. "Ik doe een social media-opleiding, ik weet hoe er over dingen geschreven wordt en hoe dingen een beetje vervormd worden."

Ze maakt zich zorgen over de groeiende tegenstellingen in de samenleving en is fel tegen discriminatie. "Is het een Turk, is het een Marokkaan? Nee, het is een mens. Een nationaliteit heb je. Het is iets wat bij je hoort, maar het is niet wie je bent. Ik kan me daar heel kwaad om maken."

Hoe gaat het met Nederland?

"Ik vind het persoonlijk niet zo goed gaan. Wat mij stoort is dat dingen zo vervormd worden. Ik wil het nieuws bijna niet aanzetten. Ik wil het niet meer horen, teveel negativiteit. Ik zit op school, ik heb twee banen. Ik doe veel. Ik hoor veel leuke verhalen van vrienden, die ook aan goede doelen doen. Dan wil ik daar ook meer over horen. Dat is een beetje vervelend."

"We hebben nu natuurlijk het probleem met vluchtelingen. Er komen nu veel vluchtelingen binnen. Maar als er mensen hulp nodig hebben, dan moet dat gewoon gebeuren."

Waar ben je bang voor?

"Ik heb geen zin in nog een keer de Tweede Wereldoorlog. Ik hou niet van haatzaaierij. We moeten de ogen openen dat we niet zo met elkaar omgaan. Daar houd ik gewoon niet van. De manier waarop we nu bezig zijn in Nederland is met een vingertje wijzen naar één groep mensen en zeggen dat zij de oorzaak zijn van de problemen. Dat is gewoon niet waar, dat zijn we met zijn allen.

Worden dit belangrijke verkiezingen?

"Ja, dit jaar wordt spannend. Ik ben 25 jaar en ben niet zo'n stemmer. Ik heb er nooit interesse in gehad. Ik hoor jongeren weinig terugkomen in de media. Daar hoor je de volwassen vooral."

"Ik vind dat politieke partijen veel meer aandacht aan ons mogen besteden. Ik denk dat als wij meer aandacht krijgen, we ook veel meer zouden gaan stemmen."

Wat zou je tegen jongeren zeggen die niet gaan stemmen?

"Je hebt altijd een eigen belang. Laat vooral jouw mening horen, want jouw mening telt net zoveel als die van anderen."

Weet je al wat je gaat stemmen?

"Nee, ik ben me nog aan het verdiepen. Ik ga alles nog rustig doorlezen. Je hebt ook een stemwijzer, maar dat ga ik niet doen. Ik wil het wel doen, maar dan weet ik geheid wat daar uitkomt. Net als de vorige keer, daar komt de Partij voor de Dieren uit."

"Dat vond ik wel leuk, aangezien ik ook twee lieve huisdiertjes heb. Maar ik wil wel even kijken naar wat echt goed zou zijn voor de samenleving op dit moment. En naar de problemen van dit moment. Niet alleen naar mezelf kijken, naar mijn eigen belangen. Maar ook te kijken naar de belangen van Nederland."

Ik hou niet van haatzaaierij'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl