Nieuwsuur

'We zijn gewend aan schandalen in de Franse politiek'

Nieuwsuur
Geschreven door
Saskia Dekkers
correspondent Europa

De Franse conservatieve presidentskandidaat François Fillon is zwaar beschadigd na onthullingen over goedbetaalde parlementsbanen voor zijn vrouw en kinderen. Hij haalt mogelijk niet eens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in mei dit jaar.

Toch liet hij afgelopen maandag op een persconferentie weten door te gaan in de strijd om het presidentschap van Frankrijk. Fillon reageerde vastberaden en afwijzend op de kritiek dat hij zijn vrouw voor veel geld had ingehuurd als politiek medewerkster. Maar in een opgedoken Brits interview vertelt ze zelf dat ze nooit als 'assistente' van haar man heeft gewerkt

Opspraak

Franse politici zijn regelmatig in opspraak. Ook rond Marine Le Pen speelt een affaire. Twee medewerkers van het Front National stonden op de loonlijst van het Europees Parlement, terwijl ze daar niet werkten. 

Maar die zaak heeft in Frankrijk geen invloed op haar populariteit. 

Dat is bij Fillon wel het geval. Hij geeft inmiddels geen antwoord meer op vragen. Hij werd al de toekomstige president van Frankrijk genoemd. Maar nu wordt hij opgejaagd door de pers en loopt er een justitieel vooronderzoek. 

Fillon ligt zwaar onder vuur bij de Franse pers

Nog ruim twee maanden tot de verkiezingen. Fillon gaat onverstoorbaar door met zijn campagne.

We zijn gewend aan schandalen in de Franse politiek

Anti-Fillon demonstrant

Pers en demonstranten wachten hem op wanneer hij een strak geregisseerd bezoek brengt aan een fabriek.

"We zijn misschien teveel gewend aan dit soort toestanden die zich maar blijven herhalen. Iedere maand hebben we dit soort schandalen. Het is een heel systeem", zegt een demonstrant in afwachting van Fillon.

Nieuwsuur

Fillon die als parlementariër zijn vrouw en kinderen aan goedbetaalde banen hielp. En het vermoeden bestaat, dat ze niet werkten voor dat geld.

Maar de zaak staat voor meer. In 2014 ontdekte een onderzoeksjournalist dat 115 parlementsleden familie in dienst hadden. Terwijl ze soms aantoonbaar andere vast werk verrichten

De media volgen nu elke stap van presidentskandidaat Fillon, maar laten veel politici vaak met rust, zegt journalist Mathilde Mathieu van de onafhankelijke internetsite Mediapart. "De pers deed ook jarenlang geen onderzoek naar dit soort zaken. Dat leek wel taboe."

Volgens Mathieu deden justitie en het parlement met al die gevallen waarover Mediapart schreef niets. "Het parlement heeft geen onderzoek ingesteld of justitie in de arm genomen om na te gaan of wat we schreven waar was. Niemand reageerde."

'Er is een cultuur van onaantastbaarheid.' Nieuwsuur

Bekijk hieronder de reportage van Europacorrespondent Saskia Dekkers.

Waarom zijn Franse politici vaak in opspraak?

PenelopeGate

In januari 2017 verscheen in Le Canard enchaîné een artikel waarin werd beweerd dat Fillon zijn vrouw Penelope fictief zou tewerkgesteld hebben. Enerzijds als zijn parlementair assistente voor een totaal salaris van 500.000 euro gedurende acht jaar en anderzijds als literair adviseur van Revue des deux Mondes met een maandelijks salaris van 5.000 euro, tot een totaal van 100.000 euro. Er werd een hoorzitting hierover gehouden en de publieke verontwaardiging was groot.

Op 31 januari verscheen een nieuw verslag in Le Canard enchaîné waaruit bleek dat Penelope Fillon eigenlijk nog 300.000 euro meer betaald werd dan eerst gezegd, voor een totaal van €900.000. Bovendien zou Fillon twee van zijn kinderen €84.000 betaald hebben voor werk dat niet veel voorstelde.