Een wilsverklaring
Aangepast

Artsen adverteren tegen euthanasie bij zwaar dementen

Een groep van ruim 200 artsen en ethici vindt dat mensen die vergevorderd dement zijn, geen euthanasie moeten kunnen krijgen. Als mensen niet meer zelf kunnen aangeven dat ze willen sterven of enig besef van de dood hebben, mogen ze niet worden geholpen.

De groep plaatste vanochtend een krantenadvertentie om dit te bepleiten. "Onze morele weerzin om het leven van een weerloos mens te beëindigen is te groot", staat in de advertentie.

Drie keer

In de groep artsen die de oproep ondertekenden zitten veel SCEN-artsen. Dit zijn de artsen die patiënten begeleiden in het proces van euthanasie. Jarenlang werd er geen euthanasie gepleegd als patiënten zwaar dement waren, maar sinds de regels in 2015 verduidelijkt zijn is dit nu toch enkele keren gebeurd. Vorig jaar drie keer.

Niet alle artsen zijn het daar dus mee eens. Ook na de documentaire over de Levenseindekliniek vorig jaar laaide de discussie weer op.

Toch is niet iedereen blij met de oproep van de artsen. Zoals mevrouw Ochtman uit Rotterdam. Zij woont in woonzorgcentrum Akropolis in Rotterdam en heeft een wilsverklaring.

"Ik vind het wel heel jammer. Het is eigenlijk mijn angst dat het dan niet doorgaat, terwijl ik toch alles goed geregeld heb."

Niet iedereen is blij met de oproep van de artsen
Artsen adverteren tegen euthanasie bij zwaar dementen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl