Nieuwsuur
AFP

De Amerikaanse president Donald Trump richt - via Twitter - zijn pijlen op de rechterlijke macht. Daarmee trekt hij openlijk de grondwettelijke scheiding der machten in twijfel.

Dit weekend wees het federale hof van beroep in San Francisco in hoger beroep het verzoek van de regering af om het inreisverbod voor inwoners van zeven islamitische landen weer van kracht te laten worden. 

"De rechter zet de grens open voor potentiële terroristen en andere mensen met slechte bedoelingen. Slechte mensen zijn hier heel gelukkig mee", aldus Trump op Twitter. "Mensen komen nu massaal het land binnen. Als er iets gebeurt, zijn de rechter en het rechtssysteem verantwoordelijk."

Jit Peters, emeritus hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam, bekijkt de situatie met verbazing. "Nu de macht van de Republikeinen in het Congres groot is, is de rechter de enige tegenmacht tegenover president Trump."

'Trump brengt rechterlijke macht aan het wankelen'

Peters: "Trump zegt: dit zijn 'zogenaamde' rechters, en als er iets misgaat zijn zij verantwoordelijk daarvoor. Dat is ongekend hatelijk en het ondergraaft het vertrouwen in de rechtsstaat. Ik vind het heel bedenkelijk dat de president zo weinig zijn plaats kent. Minachting van het hof is op zichzelf strafbaar."

De advocaten van de Amerikaanse regering betoogden voor de rechtbank vergeefs dat de staten niet bevoegd zijn om de maatregel aan te vechten. Volgens hen geeft het Congres de president de ruimte om besluiten te nemen over de nationale veiligheid en over het toelaten van immigranten.

"De vraag is of dat inreisverbod voor vluchtelingen en visahouders tegen de Amerikaanse grondwet, tegen het gelijkheidsbeginsel is. De president beroept zich op veiligheidsargumenten dus hij zal moeten bewijzen dat de veiligheid gevaar liep en loopt", zegt Peters.

Kwade bedoelingen

Trump twitterde ook: "Wat komt er van ons land terecht als een rechter een reisverbod van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid kan tegenhouden en iedereen, zelfs met kwade bedoelingen, de VS in kan komen?"

Dat laatste klopt niet, want niet iedereen kan het land binnenkomen. Alleen mensen met een geldig visum kunnen de VS in.

STER reclame