De provincie Zeeland heeft een bovengemiddeld hoog zelfmoordpercentage. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen wordt er relatief vaak zelfmoord gepleegd.
De provincie is begin dit jaar als eerste in Nederland gestart met een netwerk tegen zelfmoord. Onder de naam 'Zeeland Zonder Zelfmoord' bundelen zorginstanties, gemeenten, de politie, maar ook scholen, sportverenigingen en kerken hun krachten.
Het idee achter de nieuwe hulporganisatie is dat niet alleen de zorgsector verantwoordelijk is voor zelfmoordpreventie. Alle instanties die te maken hebben met mensen met zelfmoordplannen moeten suïcidaal gedrag beter leren herkennen. Ook moeten ze beter samenwerken.
113 Zelfmoordpreventie heeft overigens heel bewust voor het woord 'zelfmoord' gekozen, in plaats van zelfdoding of suïcide. "Onderzoek heeft uitgewezen dat hulpvragers ons vinden door te zoeken op het woord 'zelfmoord'. Zij zoeken veel minder vaak op de term zelfdoding of suïcide", schrijft de organisatie op de website.
Een groot probleem is dat mensen niet met anderen over hun zelfmoordgedachten durven te praten. Er rust een taboe op.
"Het is denk ik lastig om te vertellen dat je dat soort ideeën hebt", zegt José Schikker. Ze verloor tien jaar geleden haar broer. Hij pleegde zelfmoord. "Ik denk dat het tijd wordt dat het taboe doorbroken wordt."
Huisarts Peter de Doelder verloor niet alleen patiënten, maar ook twee collega's die zelfmoord pleegden. "Mensen denken dat het psychisch gestoorde mensen zijn, maar dat is lang niet altijd zo. Het zijn ook gewone mensen die in een soort tunnel terecht komen en die niet meer verder kunnen waardoor ze alleen nog maar het eind van het leven zien."
Ik hoop, doordat we een breder netwerk hebben, dat we meer signalen oppikken.
Ook De Doelder is ervan overtuigd dat meer openheid over zelfmoord nodig is. "Tachtig procent van de mensen die zelfmoord pleegt, is in de maand daarvoor ook bij de huisarts geweest. Dan denk je, dan moeten we op de een of andere manier iets zien te vinden, zodat we makkelijker toegang krijgen tot de gedachtewereld van zo iemand."
De huisarts hoopt ook dat de andere partners in het netwerk, zoals kerken, scholen en fysiotherapeuten, kunnen helpen. "Ik hoop, doordat we een breder netwerk hebben, dat we meer signalen oppikken. En dat dat ook zal helpen."
Na de start van de campagne in Zeeland volgen nog zes regio’s in Nederland: Zuid-Oost Brabant, Zaanstreek Waterland, Friesland, Den Haag, Haarlem/Zuid Kennemerland en Groningen.