Aangepast

Merkel als hoop voor gevluchte Turken

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich in Ankara kritisch uitgelaten over de manier waarop Turkije omgaat met journalisten en oppositie. "In deze beslissende fase in dit land is de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid belangrijk." Ze wees erop dat verdachten van de couppoging niet massaal mogen worden berecht. "Iedereen verdient een individueel proces."

Ook sprak Merkel over de veertig Turkse NAVO-militairen die in Duitsland asiel hebben aangevraagd. De militairen waren gestationeerd in Duitsland ten tijde van de couppoging. Ze werden gesommeerd terug te keren naar Turkije, maar weigerden uit vrees voor represailles.

Vluchtelingendeal

Er staat voor de Duitse bondskanselier veel op het spel. Dit najaar zijn er verkiezingen in Duitsland en Merkels succes hangt mede af van de deal die Europa sloot met Turkije over de vluchtelingenstroom. Als ze Erdogan tegen zich in het harnas jaagt door de militairen niet uit te leveren, zou deze deal in gevaar kunnen komen.

Ik wil niet dat Merkel zo'n deal met Erdogan sluit.

Hayko Bagdat, journalist

In Berlijn kijken de uit Turkije gevluchte academici en journalisten met een dubbel gevoel naar de ontmoeting in Ankara. De beroemde Armeense journalist en schrijver Hayko Bagdat runt samen met de gevierde journalist Çan Dundar vanuit Berlijn een webkrant met de naam Örgürüz, in het Nederlands 'wij zijn vrij'.

Kritisch

Bagdat voelt zich wel thuis en welkom in de Duitse hoofdstad maar hij is niet alleen positief over Duitsland. "Ik ben journalist en schrijf uiterst kritisch over bijvoorbeeld de vluchtelingendeal. Ik wil niet dat Merkel zo'n deal met Erdogan sluit. Bovendien hebben we op onze website aandacht voor de wapens die Duitsland nog steeds aan Turkije verkoopt en waarmee het Turkse leger op Turkse burgers schiet."

Merkel als hoop voor gevluchte Turken

Ze zijn ook economisch van elkaar afhankelijk en dan zijn er natuurlijk nog de lucratieve wapendeals.

Zeynep Kivilcim, professor

Behalve Turkse journalisten vinden steeds meer academici uit Turkije onderdak in Berlijn. Zeynep Kivilcim en Bediz Yilmaz waren in Turkije respectievelijk professor en docent en zijn ontslagen nadat ze met duizenden anderen een petitie ondertekenden van Academici Voor Vrede. Met deze petitie verklaarden ze zich solidair met Koerden die slachtoffer waren geworden van Turks geweld.

Zeynep Kivilcim staat net als de journalisten zeer kritisch tegenover het bezoek van Merkel aan Ankara. "Het is duidelijk dat niet alleen de vluchtelingendeal maakt dat ze niet kritisch kan zijn tegenover Erdogan. De landen zijn ook economisch van elkaar afhankelijk en dan zijn er natuurlijk nog de lucratieve wapendeals."

Mensenrechten zijn voor Duitsland onaantastbaar.

Özcan Mutlu, Die Grünen

Beide vrouwen willen niets lever dan weer terug naar Turkije om daar weer actie te gaan voeren tegen het regime. Maar dat is voorlopig geen optie. Ze zijn niet alleen levenslang geschorst, ze dreigen bij terugkeer ook in de gevangenis te belanden. Voorlopig moeten ze genoegen nemen met een tijdelijke baan aan de universiteiten van Berlijn en Osnabrück.

Het Turks-Duitse parlementslid Özcan Mutlu van Die Grünen is niet de enige Duitse politicus die vindt dat Merkel alle Turkse NAVO-soldaten en de intellectuelen uit Turkije asiel moet verlenen. "Het is onze plicht, zelfs als dat het einde van de twijfelachtige vluchtelingendeal betekent. Mensenrechten zijn voor Duitsland onaantastbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl