Aangepast

Roep om onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de sport groeit

Het onderzoek naar misbruik in de sport moet onafhankelijk gebeuren. Dat zeggen Pauline Montanus, voorzitter van de Auditcommissie Seksuele Intimidatie en Peter Vogelzang, bestuurslid van het Instituut voor Sportrechtspraak (ISR).

Eind december heeft NOC*NSF een grootschalig onderzoek naar misbruik in de sport aangekondigd. Die aankondiging kwam na de schokkende getuigenis van oud-wereldkampioen wielrennen Petra de Bruin, vorige maand in Nieuwsuur. De Bruin vertelde hoe ze jarenlang is misbruikt door verschillende mensen uit het wielrennen. Haar verhaal heeft veel losgemaakt in de sportwereld.

Gerard Dielessen, directeur van NOC*NSF, liet eind december weten het misbruik in de sport van de afgelopen dertig jaar te gaan onderzoeken. Het onderzoek zou begin 2017 van start moeten gaan, maar is op dit moment nog in de oriënterende fase. Het is onduidelijk wanneer het onderzoek van start kan gaan en wie het onderzoek gaat doen.

Onafhankelijk

“Als auditcommissie denken wij dat het verstandig is dat je zo’n onderzoek onafhankelijk laat doen. Het is heel verstandig dit door een externe partij te laten uitvoeren”, zegt Pauline Montanus, voorzitter van de auditcommissie Seksuele Intimidatie, die namens NOC*NSF meldingen over seksuele intimidatie bij de individuele sportbonden onderzoekt.

Peter Vogelzang, bestuurslid van het Instituut voor Sportrechtspraak, zegt hierover: “In dezen zou het juist getuigen van transparantie en openheid. Juist ook als onszelf iets te verwijten is, dan willen we dat dat naar voren kan komen. Juist daarvoor is het van belang dat je onafhankelijk onderzoek kan doen.”

Het voornemen van de sportkoepel om zelf onderzoek te doen werd eerder al bekritiseerd door VU-hoogleraar sport en recht, Marjan Olfers. “Er kan dan het idee ontstaan dat er sprake is van een complot of dat er zaken onder de tafel worden geschoven. Je keurt dan toch je eigen vlees," zei Olfers voor de camera van de NOS.

Maar NOC*NSF zag niets in deze kritiek. "We nemen als sportkoepel onze eigen verantwoordelijkheid. Dat hebben we eerder ook gedaan. Ik herken me niet in het beeld van 'de slager die zijn eigen vlees keurt’ ”, aldus Dielessen, eind 2016.

  • Nieuwsuur
    "Het is heel verstandig zo'n onderzoek door een externe partij te laten uitvoeren."
  • Nieuwsuur
    “Het zou juist getuigen van transparantie en openheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl