Een grenswacht opent een poort in de muur op de grens tussen Mexico en de VS
Aangepast

De muur tussen Mexico en Amerika komt er

Er komt definitief een muur tussen Amerika en Mexico: "ondoordringbaar, fysiek, groot, krachtig, mooi". President Donald Trump heeft vanavond het startschot gegeven voor de bouw ervan.

Trump wil ook heronderhandelen over de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA). En hij wil werkgelegenheid terughalen uit Mexico.

De muur van 1600 kilometer langs de 3200 kilometer lange grens met Mexico moet illegalen tegenhouden. Tijdens zijn campagne typeerde Trump Mexicanen als moordenaars en verkrachters.

Trump zei aanvankelijk ook dat de Mexicanen voor de bouwkosten van de muur moesten opdraaien. Later zei hij dat de VS de kosten zou voorschieten en dat Mexico het geld op termijn zal terugbetalen.

Op een deel van de grens staan al hekken (zwart).

Maar de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto is dat niet van plan. "Mexico gelooft niet in muren. Ons land gelooft in bruggen. Het is duidelijk dat we bepaalde meningsverschillen hebben met de volgende Amerikaanse overheid, zoals over de bouw van een muur, waarvoor Mexico uiteraard niet zal betalen."

Peña Nieto wil wel zijn best doen een confrontatie met Trump uit de weg te gaan. "Het is duidelijk dat de Verenigde Staten een nieuwe visie hebben op het buitenlandse beleid. Een confrontatie is niet de oplossing, dialoog en onderhandelingen zijn dat wel." Peña Nieto bezoekt Trump volgende week in het Witte Huis.

Naar aanleiding van de uitspraken van Trump over een muur tussen Amerika en Mexico, ging correspondent Wouter Zwart eind vorig jaar met de grenspolitie in het Amerikaanse El Paso op pad. In El Paso, een van de belangrijkste grenssteden van Texas, staan al hekken langs de grens. Tegenover El Paso ligt de Mexicaanse stad Ciudad Juárez, met ruim anderhalf miljoen inwoners.

'Latino's willen bewijzen dat Trump fout zit'

Over NAFTA, waartoe ook Mexico en Canada behoren, zei Trump tijdens zijn verkiezingscampagne dat het 'het slechtste vrijhandelsverdrag is dat ooit is gesloten'. Volgens Trump is de handelsovereenkomst een 'banendoder'.

Het verdrag, dat in 1994 onder president Bill Clinton werd getekend, regelt dat er geen belastingen en heffingen betaald hoeven te worden als producten de grenzen van de VS met Canada en Mexico overgaan. Trump zegt dat daardoor fabrieken uit de VS zijn verdwenen om in Mexico te produceren, dat veel lagere lonen kent.

Het Amerikaanse Economic Policy Institute (EPA) heeft berekend dat het vrijhandelsverdrag de verenigde Staten 700.000 banen heeft gekost, vooral in het midden van Amerika waar de industrie eerder was gevestigd.

Maar ook in Mexico is werkgelegenheid verloren gaan, volgens EPA. Vooral in de agrarische sector en bij kleine bedrijven. Naar schatting zijn zes miljoen Mexicaanse boeren werkloos geworden als gevolg van de goedkope import uit de VS, waar vooral megaboerderijen veel goedkoper produceren.

De muur tussen Mexico en Amerika komt er

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl