Aangepast

'Participatieverklaring legt extra nadruk op normen en waarden'

Nieuwkomers in Nederland moeten van minister Lodewijk Asscher vanaf 1 juli een participatieverklaring ondertekenen. Een stemming hierover in de Tweede Kamer staat eind januari gepland.

Alle nieuwkomers, migranten en mensen die in Nederland met gezinsleden worden herenigd, moeten na aankomst de Nederlandse waarden onderschrijven. Het gaat dan bijvoorbeeld om gelijke behandeling van mannen en vrouwen, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst.

Volgens minister Asscher betekent die verklaring een bewustere keuze van nieuwkomers voor de waarden van Nederland.

'Het belangrijkste van Nederland zijn de waarden die ons allemaal beschermen'

Vooruitlopend op een nieuwe wet zijn gemeenten nu al druk bezig om migranten zwart-op-wit te laten verklaren dat zij de 'kernwaarden' van de Nederlandse samenleving kennen.

Elke gemeente mag zelf een traject bedenken dat voorafgaat aan het tekenen van de verklaring. In Zoetermeer maken nieuwkomers een rondje langs de belangrijkste nuttige plekken in de stad: onder meer de bibliotheek en de kringloopwinkel.

Ook krijgen nieuwkomers een cursus 'normen en waarden'. Volgens Isabelle Vugs-Vink de D66-wethouder van Zoetermeer doet daarmee de feitelijke ondertekening van de participatieverklaring wat overbodig aan.

'Voor een actieve deelname aan samenleving is geen papiertje nodig'

Ook in de Kamer is er kritiek op het plan: VVD en D66 steunen Asscher nog niet. Maar de minister houdt vol: ook al voelt het misschien wat dubbelop, het kan geen kwaad om de normen en waarden van Nederland bij de nieuwkomers te benadrukken.

'Deze waarden maken ons echt een vrij en fijn land'
'Participatieverklaring legt extra nadruk op normen en waarden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl