Nieuwsuur
AFP

Had het team van Donald Trump nu wel of niet contact met de Russen in zijn strijd tegen Hillary Clinton? Die vraag is nog altijd onbeantwoord. Met dank aan de toon en de felheid van de aankomend president op zijn eerste persconferentie sinds de verkiezingen. 

"Er waren wel meer dan duizend vragen die Trump had moeten beantwoorden", zegt David Corn, politicoloog en journalist in Washington in gesprek met Nieuwsuur. "Er kwam geen bevredigend antwoord op wat hij dacht dat er echt was gebeurd rond de Russische hacks. Het was allemaal erg mager."

Corn is ervan overtuigd dat de Russen wel degelijk geprobeerd hebben om greep te krijgen op Trump. Ook noemt hij het logisch dat ze de servers van Democraten gehackt hebben om de verkiezingen te beïnvloeden.

"De bron, iemand die ik zelf heb gesproken, is een zeer gewaardeerde en betrouwbare inlichtingenfiguur. Uit zijn rapporten bleek dat Moskou een jaar uittrok om greep te krijgen op Trump. En daarbij zou belastend materiaal verzameld zijn. Inlichtingendiensten achtten die informatie, ondanks gebrek aan bevestiging of bewijs, belangrijk genoeg om op het hoogste niveau te bespreken tijdens een briefing met Trump en Obama."

De Amerikaanse journalist noemt de houding van Trump nu stuitend. Hij gedroeg zich weer erg als een slachtoffer en vergeleek zichzelf zelfs met de slachtoffers van Nazi-Duitsland. Een complete overschatting van zichzelf en zijn problemen en volstrekt narcistisch." 

Trump kan niet omgaan met dat soort informatie en speelt vervolgens het slachtoffer.

David Corn, journalist en politicoloog

Corn heeft het verhaal zelf al in oktober gebracht. "Maar zonder de smakeloze details. Want ik vind dat zelfs Donald Trump een eerlijke behandeling in de pers verdient."

Op de persconferentie vanmiddag  kregen de media van Trump te horen dat de verhalen over misdragingen in Moskou "pure laster" waren. Hij prees media die het verhaal niet hadden gebracht.

Daar stond tegenover dat Buzzfeed en CNN, die de berichten wel gebracht hadden, er hard van langs kregen. Een verslaggever van CNN werd voor het oog van zijn collega's en de rest van de wereld weggehoond door de aankomend president. De verslaggever werd expliciet verboden een vraag te stellen.

Trump gunt CNN geen vraag

Een ander aspect dat volgens de Amerikaanse journalist vandaag onvoldoende uit verf kwam, zijn de zakelijke belangenverstrengelingen tussen de Russen en de Republikein Trump. "Zijn zoon heeft eerder verklaard dat ze veel geld verdienden met hun onroerend goed in Rusland."

Als Trump ​aan de macht komt, daalt de kans dat de waarheid aan het licht komt nog verder.

David Corn, journalist en politicoloog

"Hij heeft veel zaken proberen te doen met Russen. Hij organiseerde er zijn Miss Universe-verkiezingen. En hij wilde een deal sluiten met een Russische oligarch. Hij heeft wel degelijk zaken gedaan met Rusland en Russen. Om nu te zeggen dat hij niets met Russen te maken heeft, is gewoon onwaar."

Trump en de Russische belangen

STER reclame